lody-suflet z koniakiem

pyszny smak, który zostanie zapamiętany na długo!
WróżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 63 % 31 g
329 kcal
IG: 10 / 6 / 84

metoda gotowania

Czas gotowania: 6 h 25 min

deser według tego przepisu kulinarnego może przygotować nawet najbardziej niedoświadczona osoba w przygotowywaniu jedzenia. Te lody sufletowe z pewnością nie są dla dzieci ani dla miłośników diety. Można go podawać na każdą okazję lub przygotować na romantyczny wieczór. Powtarzam, gotowanie jest łatwe i szybkie. Zgodnie z oryginalną recepturą ubij żółtka z cukrem na pianę w łaźni wodnej w temperaturze 90 stopni. Następnie wyjmij z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie. Robię te lody sufletowe bez kąpieli i za każdym razem wyszło świetnie. Więc biorę żółtka i ubijam je do gęstej białej piany wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszam dobrze bitą śmietanę do tej pianki, a następnie wlewam koniak. Nie polecam zastępowania koniaku wódką. Próbowałem, gdy lody topią się na języku, ostry palący smak wódki psuje całą przyjemność. Teraz pozostaje mi tylko wlać do foremek. Biorę formę do sufletu, szczelnie owijam ją od wewnątrz folią, konieczne jest, aby folia wystawała poza krawędzie formy o około połowę. Gotową masę jajeczno-kremową wlewam do foremek i wysyłam do zamrażarki na 6 godzin. Przed podaniem należy usunąć folię i posypać suflet proszkiem kakaowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy