skład / składniki
metoda gotowania
deser według tego przepisu kulinarnego może przygotować nawet najbardziej niedoświadczona osoba w przygotowywaniu jedzenia. Te lody sufletowe z pewnością nie są dla dzieci ani dla miłośników diety. Można go podawać na każdą okazję lub przygotować na romantyczny wieczór. Powtarzam, gotowanie jest łatwe i szybkie. Zgodnie z oryginalną recepturą ubij żółtka z cukrem na pianę w łaźni wodnej w temperaturze 90 stopni. Następnie wyjmij z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, aż masa ostygnie. Robię te lody sufletowe bez kąpieli i za każdym razem wyszło świetnie. Więc biorę żółtka i ubijam je do gęstej białej piany wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wmieszam dobrze bitą śmietanę do tej pianki, a następnie wlewam koniak. Nie polecam zastępowania koniaku wódką. Próbowałem, gdy lody topią się na języku, ostry palący smak wódki psuje całą przyjemność. Teraz pozostaje mi tylko wlać do foremek. Biorę formę do sufletu, szczelnie owijam ją od wewnątrz folią, konieczne jest, aby folia wystawała poza krawędzie formy o około połowę. Gotową masę jajeczno-kremową wlewam do foremek i wysyłam do zamrażarki na 6 godzin. Przed podaniem należy usunąć folię i posypać suflet proszkiem kakaowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g

