skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Nie będę przebiegły, że do głębi kocham różne desery. Na szczęście moja dziedziczność pozwala używać ich w dowolnych ilościach. Jeśli przestrzegasz diety i ograniczasz się do jedzenia, ten kulinarny przepis na budyń lodowy jest odpowiedni dla Ciebie jako najsmaczniejszy deser na świąteczny stół.
zacznijmy przygotowywać nasze danie. Najpierw bierzemy mały rondel, wlewamy do niego wodę, dodajemy cukier, podpalamy i powoli gotujemy aż do uzyskania syropu. Wyłącz palnik.
następnie dobrze ubij żółtka w osobnej misce. Teraz ostrożnie wlej do nich przygotowany przez nas syrop. Kontynuujemy ubijanie powstałej masy, aż do uzyskania wystarczająco gęstej mieszanki-musu.
następnie ubij śmietanę również w osobnym małym pojemniku. Powoli wlewaj esencję waniliową i śmietanę do musu, ciągle i ciągle mieszając. Dodaj wcześniej przygotowane suszone owoce i orzechy. Rozłóż mieszaninę w odpowiedniej formie budyniowej i zamroź.
po schłodzeniu lodów budyniowych można uznać, że jedzenie jest prawie gotowe do spożycia! Pozostaje tylko udekorować orzechami i suszonymi owocami. Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g