lody z kawiorem keta
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
najpierw gotuję mleko i mieszam żółtka z cukrem i przy ciągłym mieszaniu wlewam bardzo cienkim strumieniem do mleka podgrzanego do 75 C. Gotową masę podgrzewam przez kwadrans w łaźni wodnej, nie zapominając o mieszaniu, aż mieszanina całkowicie zgęstnieje. Jeśli masa jest zbyt gęsta, wlewam trochę niskotłuszczowej śmietany lub śmietany. W zamrażarce zamrażam wodę, a powstałą masę nakładam na nią kawałek lodu i ubijam mikserem. Masę schłodzoną do temperatury pokojowej wkładam do lodówki na dwadzieścia minut, nie więcej. I ponownie ubijam na kawałku lodu z żelatyną spuchniętą w wodzie, aż mieszanina się zagęści. Więc lody są gotowe, pozostaje mi tylko drobno posiekać koperek i wycisnąć sok z cytryny. Kilka łyżek soku z cytryny, koperek i kawior wsypuję do lodów, które delikatnie mieszam i wkładam do zamrażarki. Lody z kawiorem keta najlepiej podawać po obfitym posiłku jako przystawkę do szampana Brut. Nauczyłem się kulinarnego przepisu na te niesamowite lody z programu telewizyjnego o serwowaniu i dekorowaniu świątecznego stołu i już kilka razy zaskoczyłem Gości tym kulinarnym arcydziełem, które wcale nie jest trudne do przygotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g