skład / składniki
metoda gotowania
buraki to bardzo zdrowe warzywo, z którego można przygotować tak wiele różnych potraw. Z buraków gotuje się barszcz, buraki, przygotowuje sałatki, a nawet robi desery i używa do pieczenia. Jednak czas jego obróbki cieplnej jest dość długi. Buraki zawierają pigmenty barwiące, które silnie zabarwiają ręce, które są trudne do umycia i nie zawsze chcesz się brudzić, wtedy pomoże również wstępnie przygotowany przedmiot w zamrażarce. Zdarza się, że nie ma miejsca na przechowywanie świeżych warzyw o pożądanej temperaturze, szybko się psują. W takim przypadku zamrażanie będzie najlepszą opcją oszczędzania buraków na zimę.
korzenie buraków są dokładnie myte pod bieżącą wodą, usuwamy liście i ogony, czyścimy i kroimy na żądany rozmiar kawałki, kółka lub tarcie. Taki przedmiot nadaje się do przygotowywania zup, w których konieczna jest obróbka cieplna warzyw.
połóż kawałki buraków na talerzach i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Gdy buraki zamarzną, wyjmij je z talerza, przenieś do torebek z klipsami do kompaktowego przechowywania i włóż z powrotem do zamrażarki.
wierzchołki buraków można również zamrozić, aby zimą przygotować zupy z ziołami, botwinniki i barszcz. Po zamrożeniu zachowa przydatne pierwiastki śladowe. Aby to zrobić, umyj liście, osusz na ręcznikach papierowych, pokrój na małe kawałki, włóż do torebek i włóż do zamrażarki.
buraki można zamrozić wstępnie ugotowane i pokrojone w kostkę. Będzie rodzaj półproduktu do winegret i innych sałatek. Do sałatek można również zamrozić gotowane i starte. Zimą wystarczy wyjąć buraki z zamrażarki, rozmrozić i dodać do sałatki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g