Jak zamrozić surowe buraki i buraki na zimę

Prosty i szybki zbiór buraków na zimę! Istnieje kilka sposobów przygotowania i przechowywania warzyw na zimę. Jednym z nich najszybszym i najłatwiejszym jest zamrażanie. Możesz zamrozić dosłownie wszystkie warzywa, jagody i owoce, co najważniejsze. Posiadanie dużej zamrażarki. Ta metoda zbioru na zimę pozwala zachować maksimum witamin i składników odżywczych w warzywach. Ponadto jest to prostsza metoda przygotowania na zimę, w przeciwieństwie do marynowania i konserwowania, co skraca czas i wysiłek związany z taką pracą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 82 % 9 g
35 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

buraki to bardzo zdrowe warzywo, z którego można przygotować tak wiele różnych potraw. Z buraków gotuje się barszcz, buraki, przygotowuje sałatki, a nawet robi desery i używa do pieczenia. Jednak czas jego obróbki cieplnej jest dość długi. Buraki zawierają pigmenty barwiące, które silnie zabarwiają ręce, które są trudne do umycia i nie zawsze chcesz się brudzić, wtedy pomoże również wstępnie przygotowany przedmiot w zamrażarce. Zdarza się, że nie ma miejsca na przechowywanie świeżych warzyw o pożądanej temperaturze, szybko się psują. W takim przypadku zamrażanie będzie najlepszą opcją oszczędzania buraków na zimę.
korzenie buraków są dokładnie myte pod bieżącą wodą, usuwamy liście i ogony, czyścimy i kroimy na żądany rozmiar kawałki, kółka lub tarcie. Taki przedmiot nadaje się do przygotowywania zup, w których konieczna jest obróbka cieplna warzyw.
połóż kawałki buraków na talerzach i włóż do zamrażarki na 2 godziny. Gdy buraki zamarzną, wyjmij je z talerza, przenieś do torebek z klipsami do kompaktowego przechowywania i włóż z powrotem do zamrażarki.
wierzchołki buraków można również zamrozić, aby zimą przygotować zupy z ziołami, botwinniki i barszcz. Po zamrożeniu zachowa przydatne pierwiastki śladowe. Aby to zrobić, umyj liście, osusz na ręcznikach papierowych, pokrój na małe kawałki, włóż do torebek i włóż do zamrażarki.
buraki można zamrozić wstępnie ugotowane i pokrojone w kostkę. Będzie rodzaj półproduktu do winegret i innych sałatek. Do sałatek można również zamrozić gotowane i starte. Zimą wystarczy wyjąć buraki z zamrażarki, rozmrozić i dodać do sałatki.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy