domowe lody z sosem malinowym

pachnąca, jasna, letnia ulubiona uczta! Kto nie lubi lodów?)) Nie ma takich! Sklepowi już nie ufam, choć to smutne. Dla moich krewnych sam gotuję lody, to wcale nie jest trudne, ale wiem, co tam jest)) Dziś przygotowujemy domowe lody kremowe z sosem malinowym. Słodycz lodów z kwaskowatością sosu
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 61 % 23 g
257 kcal
IG: 22 / 4 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Mam mrożone maliny do sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek (białka nie będą potrzebne). Przykryj cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z cukrem do gęstej, puszystej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier waniliowy i podpalić. Do wrzenia, ale nie gotować! Pojawią się oznaki wrzenia - natychmiast usuń z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W cienkim strumieniu wlej gorącą śmietanę do masy żółtkowej i kontynuuj ubijanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oto taka bujna masa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie schłodź trochę naszą, wlej do metalowej formy ( zauważyłem, że jeśli zamarzniesz w metalowej formie, lody się nie krystalizują)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pojemnik folią i włóż do zamrażarki. 4-6 godzin. Raz jeszcze wymieszałem-nie było kryształków lodu)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj sos malinowy. Wlej maliny do rondla.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier. Sam dostosuj słodycz. Chciałam, żeby sos był kwaśny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj trochę wody. Gotować na wolnym ogniu, aż się zagotuje. Gotuj przez 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie zmiel masę blenderem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmielić przez sito. Sos jest gotowy))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe lody w trzech kulkach układamy w porcjach, polewamy sosem malinowym i cieszymy się niezwykłym smakiem) Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy