skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Mam mrożone maliny do sosu.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek (białka nie będą potrzebne). Przykryj cukrem.
Krok 3:
Ubij żółtka z cukrem do gęstej, puszystej masy.
Krok 4:
Śmietanę wlać do rondla, dodać cukier waniliowy i podpalić. Do wrzenia, ale nie gotować! Pojawią się oznaki wrzenia - natychmiast usuń z ognia.
Krok 5:
W cienkim strumieniu wlej gorącą śmietanę do masy żółtkowej i kontynuuj ubijanie.
Krok 6:
Oto taka bujna masa.
Krok 7:
Następnie schłodź trochę naszą, wlej do metalowej formy ( zauważyłem, że jeśli zamarzniesz w metalowej formie, lody się nie krystalizują)
Krok 8:
Przykryj pojemnik folią i włóż do zamrażarki. 4-6 godzin. Raz jeszcze wymieszałem-nie było kryształków lodu)
Krok 9:
Przygotuj sos malinowy. Wlej maliny do rondla.
Krok 10:
Dodaj cukier. Sam dostosuj słodycz. Chciałam, żeby sos był kwaśny.
Krok 11:
Dodaj trochę wody. Gotować na wolnym ogniu, aż się zagotuje. Gotuj przez 5 minut.
Krok 12:
Następnie zmiel masę blenderem.
Krok 13:
Zmielić przez sito. Sos jest gotowy))
Krok 14:
Gotowe lody w trzech kulkach układamy w porcjach, polewamy sosem malinowym i cieszymy się niezwykłym smakiem) Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g