Carpaccio to zimne danie podawane jako przystawka. Początkowo przygotowywano go z polędwicy wołowej i surowej. Ale teraz jest przygotowywany z szerokiej gamy produktów spożywczych, w tym różnych rodzajów mięsa, drobiu, ryb i owoców morza.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach carpaccio:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
cytryny | 16 | 0.9 | 0.1 | 3 |
ocet winny biały | 14 | 0 | 0 | 5.9 |
parmezan | 389 | 33 | 45 | 0 |
rukola | 25 | 2.6 | 0.1 | 3.6 |
danie ma własnego twórcę, który w połowie ubiegłego wieku był właścicielem jednego z najpopularniejszych lokali w Wenecji, baru „u Harry ' ego”, Giuseppe Cipriani. W roku narodzin potrawy w mieście odbyła się wystawa artysty Vittore Carpaccio. To na jego cześć zostało nazwane. Co więcej, wybór twórcy był uzasadniony: w swoich obrazach malarz lubił używać czerwonych i białych odcieni. A Klasyczne carpaccio to najcieńsze plastry surowej czerwonej wołowiny podawane z białym sosem.
zrobił swój sos Signoret Cipriani z mieszanki Worcester, majonezu, mleka i soku z cytryny z dodatkiem czarnego pieprzu. I nie zamroził wołowiny, jak wielu robi to dzisiaj. Istnieje legenda, że wynalazł swoje carpaccio bezpośrednio dla hrabiny Mocenigo, której nie można było jeść gotowanego mięsa (a surowego można). Jednak ta informacja nie została potwierdzona.
plasterki wołowiny twórcy zostały teraz uzupełnione innymi rodzajami czerwonego mięsa: dziczyzną, cielęciną, wieprzowiną; białe mięso: królik, kurczak, indyk; czerwone i białe filety rybne. Szczególnie popularne są Carpaccio z drogich odmian ryb: z tuńczykiem, łososiem.
tylko dwie zasady pozostały niezmienione: główny produkt powinien być surowy, a cięcie tak cienkie, jak to możliwe.
pięć najbardziej pożywnych przepisów na Carpaccio:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
carpaccio cielęce po sycylijsku | 2 h 10 min | 314 | +9 |
Carpaccio z wołowiny w domu | 2 h 15 min | 291 | +40 |
Carpaccio z polędwicy wołowej z anchois | 1 h 20 min | 268 | +34 |
Carpaccio z buraków | 1 h 45 min | 162 | +15 |
Carpaccio z łososia | 1 h 40 min | 161 | +49 |
sok z cytryny, oliwa z oliwek, różne rodzaje gotowych sosów, tarty ser, przyprawy, świeże warzywa, zioła są dziś używane jako sos lub dodatkowe produkty do serwowania carpaccio. Niektóre mięso zamraża się w zamrażarce przed pokrojeniem.
coraz częściej słowem & bdquo;carpaccio & rdquo; nazywa się najcieńsze krojenie produktów. A które nie są już ważne. Istnieją przepisy na Carpaccio z popularnych warzyw: buraków, pomidorów, dyni. A także z pieczarek.