skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bardzo oryginalne Carpaccio z łososia oferuje ten przepis kulinarny. Carpaccio to danie kuchni włoskiej związane z przystawkami. Zazwyczaj zimno. Ostatnio coraz więcej rosyjskich gospodyń domowych ozdabia takie przekąski świątecznymi stołami. Dlaczego? Ponieważ jest to smaczne i zdrowe jedzenie.
wybrane filety z łososia wkładamy do zamrażarki na godzinę, aby odpowiednio się tam stwardniały. Wyciśnij sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy, wymieszaj je razem. Następnie pokrój zamrożony filet rybny ostrym nożem na bardzo, bardzo cienkie płytki. Pięknie układamy je na talerzu (najlepiej biały, ponieważ łosoś wygląda najbardziej apetycznie na białym tle). Polej filet z łososia sokiem z cytrusów, na wierzch oliwą z oliwek. Sól do smaku, pieprz. Talerz jest całkowicie przykryty folią spożywczą i wysyłany do lodówki na pół godziny, gdzie ryba jest dobrze marynowana. Po wyjęciu usuwamy folię, dekorujemy łososia gałązką koperku i przenosimy na stół – nasze jedzenie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Pieprz różowy mielony - 21 kcal/100g