skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować szybką kapustę na gorąco w solance na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki wskazane w przepisie.
Krok 2:
Usuń zewnętrzne twarde i uszkodzone arkusze z kapusty. Obierz marchewki i czosnek. Opłucz wszystkie warzywa i liście laurowe w czystej zimnej wodzie.
Krok 3:
Pokrój kapustę na pół i posiekaj każdą połowę niezbyt grubo, jak na zdjęciu.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na koreańskich sałatkach. Możesz użyć zwykłej tarki z dużymi zębami. Wyszło mi trochę więcej marchewki niż wskazano w przepisie.
Krok 5:
Pokrój czosnek w średniej wielkości plasterki lub plasterki, jak wolisz.
Krok 6:
Wyślij wszystkie składniki do dużej miski lub garnka. Wszystko dobrze wymieszaj, zmiel rękami, aby warzywa lekko wypuściły sok.
Krok 7:
Trzylitrowy słoik i pokrywkę dokładnie umyj środkiem lub sodą, spłucz kilka razy w czystej wodzie i osusz. Napełnij słoik kapustą do góry.
Krok 8:
Przygotuj solankę. Wlej litr wody do małego rondla lub kadzi, dodaj sól i cukier, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Wyślij solankę do pieca i zagotuj.
Krok 9:
Natychmiast zalej kapustę wrzącą solanką aż do góry. Przykryj słoik zakrętką lub nylonową pokrywką, pozostaw w temperaturze pokojowej na trzy dni.
Krok 10:
Okresowo zdejmij pokrywkę i użyj czystego widelca lub noża, aby przebić i zmiażdżyć kapustę. Po 3 dniach zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki w celu długotrwałego przechowywania.
Krok 11:
Z takiej kapusty możesz zrobić najprostszą, ale bardzo smaczną sałatkę. Aby to zrobić, wyciśnij kapustę z solanki, wlej trochę pachnącego nierafinowanego oleju roślinnego, dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie i podawaj taką sałatkę do dań mięsnych lub ziemniaczanych. W razie potrzeby posyp świeżym koperkiem.
gotową kapustę można przechowywać w lodówce do 3 lub więcej miesięcy. Dobrze jest stosować w różnych sałatkach, gotować z dodatkiem różnych pierwszych dań itp.
chrupiące i niezwykle smaczne, koniecznie spróbuj!
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g