Szybka kapusta na gorąco w solance na zimę

bardzo smaczne, chrupiące, zdrowe, łatwe, proste! Szybka kapusta gorąca w solance na zimę będzie gotowa w ciągu jednego dnia. Ale lepiej pozwolić jej stać przez co najmniej trzy dni. Jest bez octu i kwasu cytrynowego - do przygotowania solanki używa się tylko soli, cukru i pieprzu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
31 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować szybką kapustę na gorąco w solance na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki wskazane w przepisie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne twarde i uszkodzone arkusze z kapusty. Obierz marchewki i czosnek. Opłucz wszystkie warzywa i liście laurowe w czystej zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kapustę na pół i posiekaj każdą połowę niezbyt grubo, jak na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na koreańskich sałatkach. Możesz użyć zwykłej tarki z dużymi zębami. Wyszło mi trochę więcej marchewki niż wskazano w przepisie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój czosnek w średniej wielkości plasterki lub plasterki, jak wolisz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij wszystkie składniki do dużej miski lub garnka. Wszystko dobrze wymieszaj, zmiel rękami, aby warzywa lekko wypuściły sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Trzylitrowy słoik i pokrywkę dokładnie umyj środkiem lub sodą, spłucz kilka razy w czystej wodzie i osusz. Napełnij słoik kapustą do góry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj solankę. Wlej litr wody do małego rondla lub kadzi, dodaj sól i cukier, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Wyślij solankę do pieca i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast zalej kapustę wrzącą solanką aż do góry. Przykryj słoik zakrętką lub nylonową pokrywką, pozostaw w temperaturze pokojowej na trzy dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Okresowo zdejmij pokrywkę i użyj czystego widelca lub noża, aby przebić i zmiażdżyć kapustę. Po 3 dniach zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki w celu długotrwałego przechowywania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z takiej kapusty możesz zrobić najprostszą, ale bardzo smaczną sałatkę. Aby to zrobić, wyciśnij kapustę z solanki, wlej trochę pachnącego nierafinowanego oleju roślinnego, dodaj cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie i podawaj taką sałatkę do dań mięsnych lub ziemniaczanych. W razie potrzeby posyp świeżym koperkiem.

gotową kapustę można przechowywać w lodówce do 3 lub więcej miesięcy. Dobrze jest stosować w różnych sałatkach, gotować z dodatkiem różnych pierwszych dań itp.

chrupiące i niezwykle smaczne, koniecznie spróbuj!

smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy