Małosolna czerwona ryba

Prosta i wykwintna domowa przekąska z łososia. Lekko solona czerwona ryba to świetna przekąska, która jest prosta i łatwa do zrobienia w domu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 28 % 7 g
169 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

łosoś lekko solony zawsze znajdzie miejsce na twoim stole - czy to na wakacjach, czy w dni powszednie. W końcu z tą rybą uzyskuje się doskonałe kanapki na śniadanie lub przekąskę, wygodnie jest zabrać je do pracy i do kraju lub na wycieczkę poza miasto. A gotowanie małosolnego łososia jest bardzo proste i dość szybkie: w końcu w ciągu jednego dnia inni mogą cieszyć się tą delikatną rybą. Niektórzy używają ryb wcześniej, ale nadal wolę i zdecydowanie odradzam to ze względów bezpieczeństwa: lepiej trzymać rybę bardziej w soli, a następnie namoczyć do pożądanego stopnia solenia.

aby uzyskać doskonałą przekąskę, łososia przykrywa się mieszanką soli, cukru i czarnego mielonego pieprzu, uciska uciskiem i wysyła do lodówki na 15-48 godzin, polecam kilka razy odwrócić rybę.
przed użyciem opłucz rybę i cienko pokrój - zawsze kroję w plastry (jak zaleca Ilya Lazerson), w ten sposób pokrojona ryba jest wygodna na kanapki i tosty.

podsumowując:
1. Przygotuj mieszankę solenia z soli, cukru i pieprzu.
2. Przykryj kawałki ryby ze wszystkich stron tą mieszanką.
3. Włóż rybę do pojemnika, przykryj talerzem i uciskaj.
4. Wyślij do lodówki na 1-2 dni.
5. Opłucz rybę, osusz ręcznikiem i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy