skład / składniki
metoda gotowania
łosoś lekko solony zawsze znajdzie miejsce na twoim stole - czy to na wakacjach, czy w dni powszednie. W końcu z tą rybą uzyskuje się doskonałe kanapki na śniadanie lub przekąskę, wygodnie jest zabrać je do pracy i do kraju lub na wycieczkę poza miasto. A gotowanie małosolnego łososia jest bardzo proste i dość szybkie: w końcu w ciągu jednego dnia inni mogą cieszyć się tą delikatną rybą. Niektórzy używają ryb wcześniej, ale nadal wolę i zdecydowanie odradzam to ze względów bezpieczeństwa: lepiej trzymać rybę bardziej w soli, a następnie namoczyć do pożądanego stopnia solenia.
aby uzyskać doskonałą przekąskę, łososia przykrywa się mieszanką soli, cukru i czarnego mielonego pieprzu, uciska uciskiem i wysyła do lodówki na 15-48 godzin, polecam kilka razy odwrócić rybę.
przed użyciem opłucz rybę i cienko pokrój - zawsze kroję w plastry (jak zaleca Ilya Lazerson), w ten sposób pokrojona ryba jest wygodna na kanapki i tosty.
podsumowując:
1. Przygotuj mieszankę solenia z soli, cukru i pieprzu.
2. Przykryj kawałki ryby ze wszystkich stron tą mieszanką.
3. Włóż rybę do pojemnika, przykryj talerzem i uciskaj.
4. Wyślij do lodówki na 1-2 dni.
5. Opłucz rybę, osusz ręcznikiem i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g