pomidory w galarecie z żelatyną na zimę z cebulą ze sterylizacją

Twoja rodzina będzie zachwycona tym przygotowaniem na zimę! Pamiętaj, aby ugotować pomidory w galarecie. Ich przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku i czasu. Marynata z galaretki jest tak samo smaczna i zdrowa jak same pomidory. Składniki podaje się na 1-litrowy słoik (mam 2 półlitrowe słoiki). Będzie pyszne!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
30 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Dobrze umyj słoiki i metalowe pokrywki sodą oczyszczoną. Możesz sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Sterylizuję w piekarniku. Aby to zrobić, umieść suche pojemniki w zimnym piekarniku. Podgrzewaj je przez 20 minut w temperaturze t 120°C. przykryj pokrywki wodą w rondlu i gotuj przez 5-10 minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz namoczyć żelatynę. Napełnij go jedną szklanką przegotowanej zimnej wody i pozostaw do spęcznienia przez 30-40 minut, wykonując resztę pracy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Które pomidory będą najlepsze? Weź dojrzałe, gęste pomidory (odmiana "Cream"jest idealna). Wybierz małe owoce. Wygodniej będzie je umieścić w słoiku i lepiej nasycić solanką. Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój w plastry o grubości około 1 cm lub po prostu pokrój na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj średniej wielkości cebulę. Obierz go z łuski. Pokrój w cienkie pierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu, opłucz nóż i cebulę zimną wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dwa ząbki czosnku obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do marynaty zagotuj 2 szklanki przefiltrowanej wysokiej jakości wody w rondlu. Dodaj cukier, sól. Mieszaj, aż kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuszczą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W suchym, wysterylizowanym słoiku na dnie umieść przyprawy z czarnym pieprzem, liściem laurowym, parasolem koperkowym, czosnkiem. Następnie ułóż na przemian pierścienie pomidorów i cebuli. Jeśli pokroiłeś pomidory na pół, rozłóż je cięciem w dół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy marynata się zagotuje, wlej do niej spuchniętą żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej 9% octu solnego do marynaty. Wymieszać. Zalej pomidory gorącą marynatą. Nie dodawaj do krawędzi pojemników, pozostaw szczelinę 1-1, 5 cm, w przeciwnym razie podczas sterylizacji sok może wypłynąć z puszki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź głęboką i szeroką patelnię. Przykryj spód ręcznikiem kuchennym. Umieść tam słoiki. Przykryj je gotowanymi pokrywkami. Płyn powinien sięgać do "ramion" pojemników. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ciepło do minimum i sterylizuj przez około 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni. Szczelnie zwinąć Kluczem Pokrywy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść słoiki do góry nogami, owiń kocem i pozostaw do ostygnięcia (na około jeden dzień). Przedmiot obrabiany należy przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Przed wypiciem schłodzić słoik w lodówce, aby galaretka mogła się związać. Smacznego! Smaczna i witaminowa Zima Dla ciebie!

jeśli nie lubisz, cebulę można pominąć na liście składników.

w razie potrzeby dodaj paprykę pokrojoną w paski do pomidorów (2 szt.).

małe pomidory (jeśli zamkniesz wiśnie) nie mogą być cięte. Zamknij je w całości. W takim przypadku przekłuj pomidory wykałaczką w kilku miejscach, aby ich skóra nie pękła w polu nalewania gorącej marynaty.

zestaw przypraw można uzupełnić, dodając do słoika pół liścia chrzanu, liście porzeczki i wiśni (2-3 szt.), mieloną kolendrę (1 herbata. l.), 1/3 strąka ostrej papryki.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy