skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Dobrze umyj słoiki i metalowe pokrywki sodą oczyszczoną. Możesz sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej lub nad parą. Sterylizuję w piekarniku. Aby to zrobić, umieść suche pojemniki w zimnym piekarniku. Podgrzewaj je przez 20 minut w temperaturze t 120°C. przykryj pokrywki wodą w rondlu i gotuj przez 5-10 minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2:
Najpierw musisz namoczyć żelatynę. Napełnij go jedną szklanką przegotowanej zimnej wody i pozostaw do spęcznienia przez 30-40 minut, wykonując resztę pracy.
Krok 3:
Które pomidory będą najlepsze? Weź dojrzałe, gęste pomidory (odmiana "Cream"jest idealna). Wybierz małe owoce. Wygodniej będzie je umieścić w słoiku i lepiej nasycić solanką. Umyj pomidory, pokrój łodygi, pokrój w plastry o grubości około 1 cm lub po prostu pokrój na pół.
Krok 4:
Umyj średniej wielkości cebulę. Obierz go z łuski. Pokrój w cienkie pierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu, opłucz nóż i cebulę zimną wodą.
Krok 5:
Dwa ząbki czosnku obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 6:
Do marynaty zagotuj 2 szklanki przefiltrowanej wysokiej jakości wody w rondlu. Dodaj cukier, sól. Mieszaj, aż kryształy soli i cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 7:
W suchym, wysterylizowanym słoiku na dnie umieść przyprawy z czarnym pieprzem, liściem laurowym, parasolem koperkowym, czosnkiem. Następnie ułóż na przemian pierścienie pomidorów i cebuli. Jeśli pokroiłeś pomidory na pół, rozłóż je cięciem w dół.
Krok 8:
Gdy marynata się zagotuje, wlej do niej spuchniętą żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 9:
Wlej 9% octu solnego do marynaty. Wymieszać. Zalej pomidory gorącą marynatą. Nie dodawaj do krawędzi pojemników, pozostaw szczelinę 1-1, 5 cm, w przeciwnym razie podczas sterylizacji sok może wypłynąć z puszki.
Krok 10:
Weź głęboką i szeroką patelnię. Przykryj spód ręcznikiem kuchennym. Umieść tam słoiki. Przykryj je gotowanymi pokrywkami. Płyn powinien sięgać do "ramion" pojemników. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ciepło do minimum i sterylizuj przez około 15 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki z patelni. Szczelnie zwinąć Kluczem Pokrywy.
Krok 11:
Umieść słoiki do góry nogami, owiń kocem i pozostaw do ostygnięcia (na około jeden dzień). Przedmiot obrabiany należy przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy. Przed wypiciem schłodzić słoik w lodówce, aby galaretka mogła się związać. Smacznego! Smaczna i witaminowa Zima Dla ciebie!
jeśli nie lubisz, cebulę można pominąć na liście składników.
w razie potrzeby dodaj paprykę pokrojoną w paski do pomidorów (2 szt.).
małe pomidory (jeśli zamkniesz wiśnie) nie mogą być cięte. Zamknij je w całości. W takim przypadku przekłuj pomidory wykałaczką w kilku miejscach, aby ich skóra nie pękła w polu nalewania gorącej marynaty.
zestaw przypraw można uzupełnić, dodając do słoika pół liścia chrzanu, liście porzeczki i wiśni (2-3 szt.), mieloną kolendrę (1 herbata. l.), 1/3 strąka ostrej papryki.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g