kiszone zielone pomidory w słoiku jako beczki

najsmaczniejsze, aromatyczne, pikantne pomidory! Kiszone zielone pomidory można ugotować w słoiku, aby smakowały jak beczki. Okazuje się, że pomidory są umiarkowanie słone, energiczne i bardzo apetyczne! Słoik takich pomidorów można przechowywać w chłodnym miejscu przez całą zimę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
19 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiszone zielone pomidory w słoiku jak beczkowate? Przygotuj niezbędne produkty. W przepisie możesz użyć zarówno zielonych pomidorów, jak i tych, które już zaczęły trochę śpiewać. Tak więc usuń łodygę z pomidorów i dobrze umyj pomidory w czystej bieżącej wodzie. Nie będziemy sterylizować słoików, co oznacza, że pomidory, warzywa i pojemniki, w których nastąpi solenie, powinny być tak czyste, jak to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw umyj Pojemnik produktem, dobrze spłucz, a następnie umyj sodą dla większej pewności. Solę zielone pomidory w dużym plastikowym słoiku, ale możesz użyć zwykłego trzylitrowego szkła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz liście chrzanu i strząśnij resztki wody. Połóż arkusz chrzanu na dnie naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, opłucz i dociśnij nożem każdy ząbek, aby był lekko spłaszczony. Dzięki temu solanka będzie bardziej aromatyczna i smaczna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij czosnek do chrzanu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz liście wiśni i dodaj do słoika. Jeśli masz parasole koperkowe, liście porzeczek i malin, użyj ich również do solenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdym pomidorze w okolicy łodygi wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby pomidory solały się szybciej i bardziej równomiernie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce rozcieńczyć sól, cukier i musztardę w czystej wodzie. Niektóre przepisy wykluczają musztardę w proszku, próbowałem solić bez niej. Jak pokazała praktyka, z proszkiem w procesie solenia pomidorów powstaje mniej płytki nazębnej i pleśni, więc jeśli to możliwe, użyj tego składnika. O soli: wziąłem 2 łyżki ze zjeżdżalnią, patrzysz według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij pomidory solanką, aby pokryła wszystkie pomidory. W razie potrzeby zrób kolejną lub połowę porcji solanki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie należy ustawić ucisk, aby pomidory nie wyskakiwały. Do tego celu używam małej filiżanki, napełniam ją solanką i wkładam do słoika na pomidory (jak na zdjęciu).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sposób pomidory są stale w aromatycznej solance. Wyślij słoik na tydzień do zaparzenia w temperaturze pokojowej. Po tygodniu z góry widać białą powłokę, co sugeruje, że pomidory są solone i fermentowane. Ostrożnie usuń płytkę nazębną dużą łyżką, przykryj słoik plastikową lub nylonową pokrywką i wyślij do przechowywania i solenia w lodówce lub innym chłodnym miejscu (co najmniej 3 tygodnie).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Solone zielone pomidory są gotowe!

im dłużej pomidory są zaparzane, tym smaczniejsze są! Koniecznie spróbuj i ciesz się smakiem, który wielu zna od dzieciństwa! 

zielone pomidory będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ziemniaczanych, a także kebabów i kiełbasek z grilla.


smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy