koreańska kapusta pekińska kimchi na zimę

Goście za jednym zamachem zmiatają tę kapustę ze stołu! Koreańska kapusta pekińska kimchi na zimę jest łatwiejsza do przygotowania niż myślisz. Minimum składników i maksimum smaku, to niesamowita zimna przekąska odpowiednia na każdą okazję.
JulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować koreańską kapustę pekińską kimchi na zimę? Najpierw uwalniamy główkę kapusty pekińskiej z górnych (zepsutych, zwiędłych) liści. Lepiej jest wziąć duże główki kapusty, ponieważ najbardziej chrupiące i soczyste części nie są liśćmi, ale ich podstawą, którą wycinamy ze zwykłej kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój główkę kapusty wzdłuż na 4 części. Połóż wycięte części w dużym pojemniku. Od razu zauważę: mieszanka pieprzu i czosnku jest termojądrowa, a zapach jest wchłaniany do pojemnika raz na zawsze. Dlatego opcje są następujące: weź dużą emaliowaną patelnię lub wybierz plastikowy pojemnik, którego użyjesz do solenia kim-chi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotowujemy tuzluk. Zwykle zalewam wrzątkiem odmierzoną ilość soli, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wylej kapustę schłodzoną solanką

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykrywam talerzem, aby kapusta była zawsze w solance. W tej formie pozostawiamy kapustę do soli w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zwykle solę wieczorem, rano kończę gotowanie. Po 5 godzinach możesz odwrócić kapustę, aby wszystkie liście były równomiernie solone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy kapusta jest solona, przygotuj masę pieprzową. Odmierz 4 łyżki. l. gorzka papryka. Biorę Koreański, zmielony na duże płatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    6-7 ząbków czosnku wycisnąć do pieprzu, wlać 1 łyżeczkę.cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj niewielką ilość wody (Około 2-3 łyżki stołowe), aby uzyskać gęstą papkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz zakładamy rękawiczki (!), bierzemy jedną część solonej kapusty i smarujemy każdy liść papką pieprzową. Kolejne 2 opcje: włóż z powrotem do pustego pojemnika na solenie, wlej trochę solanki, uciskaj, aby sok się wyróżniał; lub szczelnie włóż do szklanych słoików, wlej trochę solanki, zamknij pokrywkę. W każdym razie usuwamy kapustę w chłodnym miejscu: podziemia, balkon, lodówka. Po kilku dniach kapusta jest gotowa.

można go przechowywać w tym stanie przez całą zimę, najważniejsze jest to, że jest w solance, w przeciwnym razie będzie zacieniony.

jak jeść kim-chi? Kim-chi jest podawana jako jedna z przystawek do każdego koreańskiego Dania (zwykle jest ich 3-4 w małych miseczkach). I najłatwiej jest zdobyć gotową kapustę, lekko opłukać ją pieprzem (jeśli jest dla ciebie bardzo ostra), pokroić w poprzek na szerokie wstążki, polać olejem roślinnym. To taka Polska Wersja:)

nadal bardzo smaczne jest gotowanie mięsa z kim-chi. Nie będę tego umieszczał w osobnym przepisie, ponieważ przygotowanie jest bardzo proste. Wieprzowinę należy pokroić na małe kawałki, smażyć z cebulą prawie do miękkości, następnie dodać pokrojone kim-chi i doprowadzić do końca. Możesz dodać trochę wody i zgasić. Danie okazuje się bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy