skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować koreańską kapustę pekińską kimchi na zimę? Najpierw uwalniamy główkę kapusty pekińskiej z górnych (zepsutych, zwiędłych) liści. Lepiej jest wziąć duże główki kapusty, ponieważ najbardziej chrupiące i soczyste części nie są liśćmi, ale ich podstawą, którą wycinamy ze zwykłej kapusty.
Krok 2:
Pokrój główkę kapusty wzdłuż na 4 części. Połóż wycięte części w dużym pojemniku. Od razu zauważę: mieszanka pieprzu i czosnku jest termojądrowa, a zapach jest wchłaniany do pojemnika raz na zawsze. Dlatego opcje są następujące: weź dużą emaliowaną patelnię lub wybierz plastikowy pojemnik, którego użyjesz do solenia kim-chi.
Krok 3:
Teraz przygotowujemy tuzluk. Zwykle zalewam wrzątkiem odmierzoną ilość soli, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 4:
Wylej kapustę schłodzoną solanką
Krok 5:
Przykrywam talerzem, aby kapusta była zawsze w solance. W tej formie pozostawiamy kapustę do soli w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zwykle solę wieczorem, rano kończę gotowanie. Po 5 godzinach możesz odwrócić kapustę, aby wszystkie liście były równomiernie solone.
Krok 6:
Gdy kapusta jest solona, przygotuj masę pieprzową. Odmierz 4 łyżki. l. gorzka papryka. Biorę Koreański, zmielony na duże płatki.
Krok 7:
6-7 ząbków czosnku wycisnąć do pieprzu, wlać 1 łyżeczkę.cukier.
Krok 8:
Dodaj niewielką ilość wody (Około 2-3 łyżki stołowe), aby uzyskać gęstą papkę.
Krok 9:
Teraz zakładamy rękawiczki (!), bierzemy jedną część solonej kapusty i smarujemy każdy liść papką pieprzową. Kolejne 2 opcje: włóż z powrotem do pustego pojemnika na solenie, wlej trochę solanki, uciskaj, aby sok się wyróżniał; lub szczelnie włóż do szklanych słoików, wlej trochę solanki, zamknij pokrywkę. W każdym razie usuwamy kapustę w chłodnym miejscu: podziemia, balkon, lodówka. Po kilku dniach kapusta jest gotowa.
można go przechowywać w tym stanie przez całą zimę, najważniejsze jest to, że jest w solance, w przeciwnym razie będzie zacieniony.
jak jeść kim-chi? Kim-chi jest podawana jako jedna z przystawek do każdego koreańskiego Dania (zwykle jest ich 3-4 w małych miseczkach). I najłatwiej jest zdobyć gotową kapustę, lekko opłukać ją pieprzem (jeśli jest dla ciebie bardzo ostra), pokroić w poprzek na szerokie wstążki, polać olejem roślinnym. To taka Polska Wersja:)
nadal bardzo smaczne jest gotowanie mięsa z kim-chi. Nie będę tego umieszczał w osobnym przepisie, ponieważ przygotowanie jest bardzo proste. Wieprzowinę należy pokroić na małe kawałki, smażyć z cebulą prawie do miękkości, następnie dodać pokrojone kim-chi i doprowadzić do końca. Możesz dodać trochę wody i zgasić. Danie okazuje się bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g