skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim musisz wlać 1L wody do garnka i podpalić
Krok 2:
2. Teraz wlej 6-7 łyżek soli do rondla i dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż słona woda się zagotuje i zdejmij ją z ognia. Umieść patelnię w miejscu do ostygnięcia.
Krok 3:
Teraz przystępujemy do cięcia smalcu.Jeśli użyjesz innych naczyń do solenia, przetnij smalec, aby całkowicie zmieścił się w pojemniku, a na wierzchu możesz go czymś docisnąć.Następnie obierz 5-7 ząbków czosnku, opłucz je pod wodą i pokrój w płaskie kliny. Następnie należy dodać 5-6 suszonych liści laurowych.
Krok 4:
5. Umieść smalec w słoiku lub w pojemniku, w którym będzie solony. Jeśli jest to miska lub rondel, smalec należy docisnąć uciskiem, aby był całkowicie pokryty solanką. Aby to zrobić, możesz użyć talerza, na którym umieścisz słoik lub butelkę z wodą.Pomiędzy kawałkami smalcu równomiernie rozprowadź kawałki liści laurowych i wlej groszek ziela angielskiego i gorzkiej papryki.
Krok 5:
Gdy solanka, którą ustawiliśmy do ostygnięcia, osiągnie około 30-40 ° C, napełnij ją smalcem.
Krok 6:
Teraz, jeśli smalec jest solony w misce lub rondlu, Ustaw ucisk, jeśli jest w słoiku, po prostu przykryj pokrywką, ale nie zamykaj całkowicie. W tej formie należy go umieścić na 1-2 dni w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Następnie, wciąż nie zamykając pokrywki, włóż smalec do lodówki na kilka dni.
Krok 7:
Po soleniu wyjmij smalec z lodówki. Następnie musisz wyciągnąć go ze słoika (rondla lub miski) i osuszyć papierowymi serwetkami z nadmiaru wilgoci
Krok 8:
Teraz, jeśli chcesz, smalec można zetrzeć przyprawą lub pozostawić bez zmian. Na przykład zetarłem dwa kawałki (moja przyprawa jest zielona), ale trzeci nie. Ponadto, dla wygody krojenia tłuszczu przed podaniem, każdą większą część można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zawiń cały tłuszcz w folię.
Krok 9:
Umieść cały tłuszcz owinięty folią w zamrażarce. W tej formie, bez rozmrażania, można go przechowywać przez bardzo długi czas.
ja i moja rodzina uwielbiamy smalec z mięsem, który nazywa się podcięciem. Jak dla mnie jest bardziej miękki i smaczniejszy niż solidny, ale to nie znaczy, że nie można wybrać żadnej innej części do gotowania według tego przepisu. Po wejściu na rynek lub do sklepu wybierz ten, który Ci się spodoba,
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g