Sałatka na zimę z ostrą papryką

pikantna sałatka warzywna! Prosty przepis na pyszne przygotowanie! Sałatka z pokrojonych ogórków na zimę jest natychmiast gotowa do podania. Dodatek marchewki sprawia, że jest piękny i znacznie poprawia smak. Niewielka ilość czerwonej papryki dodaje smaku nienagannemu smakowi przekąski.
GeRaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 72 % 13 g
89 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

ostre ogórki doskonale uzupełniają kolacje w chłodne zimowe wieczory. Dbając o to w środku lata, kiedy rynek jest wypełniony świeżymi warzywami, możesz zapewnić sobie różnorodne menu na całą zimę.

lepiej jest przyjmować ogórki do solenia, które nie są duże i przejrzałe. Młode z małymi nasionami to świetny wybór. Dobrze umyj ogórki, wytrzyj do sucha, odetnij ogon i nos. Kroimy je w cienkie talerze, możesz użyć noża, ale znacznie łatwiej jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy.

robimy to samo z marchewką. Obierz warzywa, dobrze umyj, aby żadna kropla brudu nie dostała się do przedmiotu obrabianego, wytrzyj do sucha. Pokrój marchewki na kawałki tego samego rozmiaru co ogórki.& nbsp;obieramy czosnek, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plasterki, aby mogły dobrze rozprowadzić się między pozostałymi warzywami.

w głębokiej misce połącz ogórki, marchewkę i czosnek. Czerwona ostra papryka jest mielona tak drobno, jak to możliwe. Dodaj olej, pieprz, sól, cukier i ocet jabłkowy do ogórków. Bardzo dokładnie wymieszaj warzywa z przyprawami, aby wszystko było dobrze rozprowadzone i każdy kawałek mógł się namoczyć.

przykryj pojemnik pokrywką lub ręcznikiem, pozostaw na 3 godziny, aby warzywa mogły wypuścić sok. Podczas gdy ogórki są nalegane, przygotowujemy słoiki. Lepiej jest wziąć pół litra pojemnika, wtedy jedna puszka wystarczy na jeden posiłek. Banki są wstępnie myte i sterylizowane (można to zrobić w kuchence mikrofalowej, piekarniku, dużym garnku lub specjalnym sterylizatorze).

po upływie trzech godzin ogórki wypuszczają wystarczającą ilość soku, układamy ogórki w przygotowanych słoikach i napełniamy sokiem, który powstał w tym procesie. Następnie półfabrykaty należy ponownie pasteryzować.

ustawiamy słoiki w dużym rondlu, wlewamy między nimi wodę na wieszaki i podpalamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Natychmiast zwiń słoiki, pozostaw do ostygnięcia i zwiń pokrywki. Przechowywać w chłodnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy