skład / składniki
metoda gotowania
ostre ogórki doskonale uzupełniają kolacje w chłodne zimowe wieczory. Dbając o to w środku lata, kiedy rynek jest wypełniony świeżymi warzywami, możesz zapewnić sobie różnorodne menu na całą zimę.
lepiej jest przyjmować ogórki do solenia, które nie są duże i przejrzałe. Młode z małymi nasionami to świetny wybór. Dobrze umyj ogórki, wytrzyj do sucha, odetnij ogon i nos. Kroimy je w cienkie talerze, możesz użyć noża, ale znacznie łatwiej jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy.
robimy to samo z marchewką. Obierz warzywa, dobrze umyj, aby żadna kropla brudu nie dostała się do przedmiotu obrabianego, wytrzyj do sucha. Pokrój marchewki na kawałki tego samego rozmiaru co ogórki.& nbsp;obieramy czosnek, myjemy, suszymy i kroimy w cienkie plasterki, aby mogły dobrze rozprowadzić się między pozostałymi warzywami.
w głębokiej misce połącz ogórki, marchewkę i czosnek. Czerwona ostra papryka jest mielona tak drobno, jak to możliwe. Dodaj olej, pieprz, sól, cukier i ocet jabłkowy do ogórków. Bardzo dokładnie wymieszaj warzywa z przyprawami, aby wszystko było dobrze rozprowadzone i każdy kawałek mógł się namoczyć.
przykryj pojemnik pokrywką lub ręcznikiem, pozostaw na 3 godziny, aby warzywa mogły wypuścić sok. Podczas gdy ogórki są nalegane, przygotowujemy słoiki. Lepiej jest wziąć pół litra pojemnika, wtedy jedna puszka wystarczy na jeden posiłek. Banki są wstępnie myte i sterylizowane (można to zrobić w kuchence mikrofalowej, piekarniku, dużym garnku lub specjalnym sterylizatorze).
po upływie trzech godzin ogórki wypuszczają wystarczającą ilość soku, układamy ogórki w przygotowanych słoikach i napełniamy sokiem, który powstał w tym procesie. Następnie półfabrykaty należy ponownie pasteryzować.
ustawiamy słoiki w dużym rondlu, wlewamy między nimi wodę na wieszaki i podpalamy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Natychmiast zwiń słoiki, pozostaw do ostygnięcia i zwiń pokrywki. Przechowywać w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g