chrupiące lekko solone ogórki na wodzie mineralnej na zimę

szybkie w przygotowaniu, ostre i pyszne lekko solone ogórki. Ten prosty przepis pomoże przygotować lekko solone ogórki na wodzie mineralnej w domu. Solenie na zimno wodą mineralną z gazem sprawi, że ogórki będą elastyczne, chrupiące i bardzo smaczne.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepis na lekko solone ogórki na wodzie mineralnej niewiele różni się od solenia według klasycznej receptury zimną wodą, ale proces solenia jest znacznie szybszy, a smak samych ogórków jest ostrzejszy. Solenie na zimno wodą mineralną z gazem sprawi, że ogórki będą smaczne, pęcherzyki gazu szybko nasycą je aromatem zieleni i czosnku i nadadzą chrupkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie lekko solonych ogórków w wodzie mineralnej zaczynamy od przygotowania samych ogórków. Bierzemy owoce małe lub średnie, odcinamy końcówki, aby ogórki szybciej nasyciły się solanką i szybciej solone. Obierz czosnek i pokrój go na talerze. W razie potrzeby możesz stropić talerze czosnku, aż pojawi się sok, dzięki czemu ogórki będą bardziej aromatyczne. Na dnie emaliowanej patelni kładziemy połowę dużego pęczka koperku, kilka talerzy czosnku i ogórków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Więc naprzemiennie warstwy do końca patelni, aż skończą się ogórki. Przykryj koprem i przygotuj solankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sól do osobnej patelni i napełnij ją mineralną wodą gazowaną, mieszaj łyżką, aż sól się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej ogórki powstałą solanką, przykryj wierzch talerzem, aby ogórki nie wyskakiwały i wyślij do lodówki. Ogórki solone zgodnie z tym przepisem są gotowe w ciągu 12-14 godzin, w zależności od ich wielkości. Gotowe ogórki są przechowywane w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko solone ogórki na wodzie mineralnej są gotowe! Smacznego!

lekko posolić, aby uzyskać pikantną, chrupiącą przekąskę na kolorową letnią ucztę. W ten sposób często gotujemy nasze ulubione ogórki solone. Na wodzie mineralnej, przy minimalnych kłopotach z przetwarzaniem, będą gotowe do degustacji po 12 godzinach w lodówce. Mamy nadzieję, że nasz zrozumiały przepis zainspiruje cię do szybkiego i łatwego eksperymentu. Zalety Dania: prostota składników i szybkość-tylko pół dnia na zimno do przyjemnego zasolenia. Do tego przepisu lepiej wybrać marynowane ogórki. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty i pyszny przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy