skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie wymienione produkty.
Krok 2:
Najpierw przygotuj rybę. Opłucz go pod bieżącą zimną wodą. Zanurz w ręczniku papierowym nadmiar wilgoci. Jeśli szprot jest duży, możesz usunąć głowę i wnętrze. Mała ryba nie musi być czyszczona.
Krok 3:
Wybierz wygodne przybory do solenia. Przenieś przygotowany szprot. Dodaj sól. Wymieszaj, aby wszystkie tusze pokryły się solą. Pozostaw na blacie kuchennym na 5-6 godzin. Jeśli ryba jest mała, ten czas wystarczy. Podczas korzystania z dużego szprota czas solenia należy wydłużyć do 7-9 godzin. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 4:
Przygotuj pikantną mieszankę do marynowania. W głębokiej misce dodaj olej roślinny, Curry, mieloną paprykę, kurkumę. Wymieszać. Powinieneś uzyskać gęstą masę, podobną do sosu. Skład przypraw i ich ilość można dostosować do własnych upodobań. Papryka i kurkuma nadadzą piękny żółto-pomarańczowy odcień.
Krok 5:
Kiedy skończy się czas solenia, posmakuj szprota. Jeśli wszystko pasuje, przenieś do durszlaka i dobrze spłucz solą. Zanurz serwetki z nadmiaru płynu. Przenieś do głębokiego naczynia. Dodaj pikantną mieszankę. Wymieszać. Wyślij do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 6:
Ułóż rybę w jednej warstwie. W tym przypadku okazało się, że 3 palety. Włącz suszarkę elektryczną na najniższą temperaturę (40-50 stopni). Suszyć do pożądanego rezultatu. Po godzinie zamień palety, ponieważ dolna paleta wysycha szybciej niż górna. Suszenie szprota w tym przypadku zajęło 2 godziny przy mocy 520 watów.
Krok 7:
Suszony szprot w suszarce elektrycznej jest gotowy. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 8:
Smacznego!
suszony szprot w suszarce elektrycznej okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący i doskonale nadaje się jako przekąska, na przykład do kufla piwa lub gotowanych ziemniaków. Teraz, w obecności takiego sprzętu, nie trzeba iść do supermarketu. Pyszne solone ryby można również przygotować w domu. W ten sposób w suszarce elektrycznej można suszyć każdą małą rybę. Czas suszenia zależy od wielkości ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Szprot Bałtycki - 137 kcal/100g
- Szprot wędzony na gorąco - 162 kcal/100g
- Szprot kaspijski - 191 kcal/100g
- Szprot pikantnego solenia - 154 kcal/100g
- Szprot słony - 137 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g