suszony szprot w suszarce elektrycznej

suszony szprot z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie wymienione produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj rybę. Opłucz go pod bieżącą zimną wodą. Zanurz w ręczniku papierowym nadmiar wilgoci. Jeśli szprot jest duży, możesz usunąć głowę i wnętrze. Mała ryba nie musi być czyszczona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wybierz wygodne przybory do solenia. Przenieś przygotowany szprot. Dodaj sól. Wymieszaj, aby wszystkie tusze pokryły się solą. Pozostaw na blacie kuchennym na 5-6 godzin. Jeśli ryba jest mała, ten czas wystarczy. Podczas korzystania z dużego szprota czas solenia należy wydłużyć do 7-9 godzin. Od czasu do czasu mieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj pikantną mieszankę do marynowania. W głębokiej misce dodaj olej roślinny, Curry, mieloną paprykę, kurkumę. Wymieszać. Powinieneś uzyskać gęstą masę, podobną do sosu. Skład przypraw i ich ilość można dostosować do własnych upodobań. Papryka i kurkuma nadadzą piękny żółto-pomarańczowy odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy skończy się czas solenia, posmakuj szprota. Jeśli wszystko pasuje, przenieś do durszlaka i dobrze spłucz solą. Zanurz serwetki z nadmiaru płynu. Przenieś do głębokiego naczynia. Dodaj pikantną mieszankę. Wymieszać. Wyślij do lodówki na 1-2 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż rybę w jednej warstwie. W tym przypadku okazało się, że 3 palety. Włącz suszarkę elektryczną na najniższą temperaturę (40-50 stopni). Suszyć do pożądanego rezultatu. Po godzinie zamień palety, ponieważ dolna paleta wysycha szybciej niż górna. Suszenie szprota w tym przypadku zajęło 2 godziny przy mocy 520 watów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Suszony szprot w suszarce elektrycznej jest gotowy. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

suszony szprot w suszarce elektrycznej okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący i doskonale nadaje się jako przekąska, na przykład do kufla piwa lub gotowanych ziemniaków. Teraz, w obecności takiego sprzętu, nie trzeba iść do supermarketu. Pyszne solone ryby można również przygotować w domu. W ten sposób w suszarce elektrycznej można suszyć każdą małą rybę. Czas suszenia zależy od wielkości ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy