ryba wędzona na zimno Womer

wędzenie to świetny sposób na gotowanie ryb! Wędzona na zimno ryba vomer to pyszna przekąska. Najpierw ryby są myte i patroszone. Womery są następnie solone. Niektórzy kucharze wolą marynowanie niż marynowanie. Ta metoda jest również dobra. W tym przepisie ryba jest wstępnie solona, a następnie namoczona. Ryba jest wędzona tylko wtedy, gdy wystarczająco wyschnie i straci nadmiar wilgoci. Wędzarnia może być nie tylko zakupiona, ale także wykonana własnymi rękami. Przepis szczegółowo opisuje cały proces, dzięki czemu możesz bezpiecznie rozpocząć gotowanie!
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 18 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
78 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 11 h

przystawka DIY z pewnością stanie się ulubionym daniem. Metoda palenia na zimno jest uważana za bardziej pracochłonną, chociaż w rzeczywistości wszystko jest dość proste, jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami krok po kroku.

1. Nie można wypatroszyć womerów o wadze 150-200 gramów. Dobrze je myjemy, zwracamy szczególną uwagę na skrzela. W przeciwnym razie, jeśli ryba jest większa, należy ją wypatroszyć.

2. Wlej trochę grubej soli kuchennej do dużej emaliowanej patelni na dno. Rozłóż womery na patelni, posyp każdą warstwę solą. Dodatkowo dodaj trochę soli do skrzeli każdej ryby.

3. Na górze umieszczamy płytkę o mniejszej średnicy, a na niej ustawiamy ucisk. Odpowiedni jest Kormoran wypełniony wodą lub kamieniem, możesz cegła.

4. Pozostaw na 2 dni w chłodnym miejscu. Możesz zabrać rybę do piwnicy lub piwnicy. Następnie dokładnie umyj każdą rybę, włóż do miski, zalej czystą zimną wodą.

5. Pozostaw womery do namoczenia na kilka godzin. Następnie powiesić w cieniu do wyschnięcia. Możesz również powiesić w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Zostawiamy na jeden dzień.

6. Nawlecz womery na sznurek. Możesz przeciągnąć sznurek przez otwory oczu lub przebić ogon i zawiesić rybę za ogonem. Łączymy końce sznurka i mocujemy go tak, aby powstał pierścień.

7. Wysyłamy womery do wędzarni. Dym nie powinien być gorętszy niż 25-28 stopni. Proces palenia trwa inaczej, w zależności od wielkości tusz, nawet do kilku dni. Małe womery wędzone przez 7-8 godzin.

8. Gotową rybę wieszamy na świeżym powietrzu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Zostawiamy na jeden dzień. Po czym możesz jeść.

wędzone womery pakujemy w folię lub pergamin. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Vomer wędzony - 102   kcal/100g

Podobne przepisy