skład / składniki
metoda gotowania
opłucz golonkę, włóż do rondla i zalej wodą nieco powyżej golonki. Po zagotowaniu wody dodaj marchewkę, liść laurowy, czarny pieprz, kolendrę. Włóż goździki do żarówki, a także Wyślij do wrzącej wody. Przykręć ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 godzin.
wyjmij gotową golonkę i pozwól jej trochę ostygnąć. Wykonujemy nacięcie z boku, wybieramy kości i rozkładamy kierownicę jak książkę. Czosnek przepuszczamy przez prasę i posypujemy go golonką na wierzchu, możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw, posypałem również ziołami prowansalskimi na wierzchu.
wkładamy golonkę do pojemnika, wziąłem plastikowy pojemnik, dodajemy 2-3 łyżki bulionu, kładziemy pokrywkę na wierzchu, dociskamy ładunkiem i wysyłamy do lodówki na noc.
golonka wieprzowa do kanapek jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g