Łosoś wędzony w domu

Naucz się gotować łososia pysznie! Świetny przepis! Łosoś wędzony w domu to bardzo smaczne danie, które można podawać na świątecznym stole iw dni powszednie. Świeży czosnek można zastąpić 5 gramami czosnku w proszku. Do wędzenia potrzebujesz kilku garści zrębków i wędzarni. Niektórzy kucharze nauczyli się wędzić ryby w domowych wędzarniach bezpośrednio na kuchence. Wszystko zależy od możliwości i dostępności urządzeń kulinarnych. Gdziekolwiek wędzony jest łosoś, na pewno okaże się niesamowicie smaczny!
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 32 % 9 g
186 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

1. Ostrożnie wybierz małe kości z fileta z łososia. Najlepiej zrobić to za pomocą pincety. Ręcznie rysujemy po powierzchni fileta, jeśli wyczuwamy obecność kości, usuwamy je. Kości w tuszy są pod kątem, więc pamiętaj, aby trzymać się jednego kierunku pod pożądanym kątem, aby nie uszkodzić integralności tuszy.

2. A teraz pokrój każdą część fileta na trzy części. Mniejsze kawałki są wygodniejsze w obsłudze. Chociaż możesz zostawić je w całości, jeśli chcesz.

3. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej liść laurowy, dodaj miód, wlej sól i cukier. Wymieszaj, pozwól wszystkim składnikom się rozpuścić. Obierz czosnek, Wyślij do solanki. Niech ostygnie do temperatury pokojowej.

4. Rozłóż filety z łososia w szklanym lub plastikowym pojemniku. Warto rozłożyć tak, aby Strona ze skórą była do góry. Napełnij rybę solanką. Ponieważ łosoś ma tendencję do wypływania na powierzchnię, taka pozycja pozwoli na pozostanie mięsa w solance.

5. Pozostaw filety w solance na 30 minut. W razie potrzeby łososia można dłużej trzymać w solance. Tylko to dla bardziej słonej opcji.

6. Po określonym czasie usuwamy rybę z solanki i myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi. Następnie układamy filety z łososia na ruszcie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na zewnątrz przez co najmniej 2 godziny. Gdy ryba wysycha, jej powierzchnia staje się lepka - idealna do wędzenia.

7. Zrębki moczymy w wodzie przez ostatnie pół godziny suszenia ryb. Następnie umieszczamy zrębki w wędzarni, układamy łososia na ruszcie. Rozpalamy ogień. Wędzimy łososia, aż uzyska piękny złoty kolor.

podawaj taką rybę natychmiast po ugotowaniu. Lub schłodzić do temperatury pokojowej, szczelnie owinąć folią, przechowywać w lodówce przez 3 dni. Wędzony łosoś można również zamrozić w szczelnej torbie w celu dłuższego przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy