sockeye lekko solony

najlepsza przekąska z czerwonej ryby! Pyszne i bardzo proste! Lekko solony sockeye zajmuje szczególne miejsce w szeregu dań z czerwonej ryby. Umiarkowana zawartość tłuszczu i jaskrawoczerwony kolor sprawiają, że gotowa ryba wygląda spektakularnie w gotowej formie, nie jest przesuszona lub odwrotnie - zbyt mokra. Brak przypraw pozwala sockeye zachować swój niepowtarzalny smak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 24 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 3 % 1 g
166 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 11 h 30 min

sockeye jest zwykle sprzedawany zamrożony. Głębokie zamrożenie może nieznacznie wpłynąć na smak i konsystencję ryby, ale czyni ją całkowicie bezpieczną.

pozostaw rybę do rozmrożenia w torbie lub pod pokrywką w temperaturze pokojowej. Poniższe kroki zależą od tego, w jakiej formie sprzedawano ryby. Jeśli tusza jest cała, zaczynamy od oczyszczenia łusek, a następnie odcinamy głowę, płetwy, przecinamy brzuch i patroszymy rybę.

solenie łososia sockeye jako całości jest niewygodne, więc dzielimy go na porcje. Najwygodniej jest usunąć filet z ryby, wykonując głębokie nacięcie wzdłuż kręgosłupa i żeber. Usuń ciemny film z wyciętej ryby od wewnątrz - może to nieznacznie zepsuć smak i wygląd.

gdy ryba jest w pełni gotowa do pracy, zaczynamy przygotowywać marynatę. Aby podkreślić, ale nie zepsuć wspaniałego smaku sockeye, konieczne jest użycie minimalnego zestawu dodatków. Nadmierne przyprawy i przyprawy mogą zaszkodzić i zdobyć idealny smak, ale jeśli chcesz, możesz ich użyć.

w głębokim talerzu połącz sól z cukrem. Zwykły biały cukier jest odpowiedni, a sól lepiej jest wziąć drobną lub grubą sól morską. Przy użyciu zwykłej soli kuchennej gotowa ryba może być nieco gorzka.

pocieramy każdy kawałek sockeye mieszanką soli i cukru, pocieramy mieszaninę lekko rękami i wkładamy rybę do plastikowego lub szklanego pojemnika skórą do góry. Naciskamy i zagęszczamy: im mniej wolnego miejsca pozostanie między kawałkami, tym lepiej. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 godzin. Następnie wyjmujemy pojemnik do lodówki na 1 godzinę, wyjmujemy i smakujemy. Ten czas wystarczy, aby uzyskać lekko solony sockeye. Jeśli chcesz kontynuować proces solenia, wyślij rybę do lodówki na kilka godzin. Jeśli sockeye jest gotowy, a smak jest całkowicie zadowalający, odsącz powstałą solankę i wytrzyj kawałki resztek soli.

ryby można podawać od razu lub przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sockeye - 169   kcal/100g

Podobne przepisy