skład / składniki
metoda gotowania
sockeye jest zwykle sprzedawany zamrożony. Głębokie zamrożenie może nieznacznie wpłynąć na smak i konsystencję ryby, ale czyni ją całkowicie bezpieczną.
pozostaw rybę do rozmrożenia w torbie lub pod pokrywką w temperaturze pokojowej. Poniższe kroki zależą od tego, w jakiej formie sprzedawano ryby. Jeśli tusza jest cała, zaczynamy od oczyszczenia łusek, a następnie odcinamy głowę, płetwy, przecinamy brzuch i patroszymy rybę.
solenie łososia sockeye jako całości jest niewygodne, więc dzielimy go na porcje. Najwygodniej jest usunąć filet z ryby, wykonując głębokie nacięcie wzdłuż kręgosłupa i żeber. Usuń ciemny film z wyciętej ryby od wewnątrz - może to nieznacznie zepsuć smak i wygląd.
gdy ryba jest w pełni gotowa do pracy, zaczynamy przygotowywać marynatę. Aby podkreślić, ale nie zepsuć wspaniałego smaku sockeye, konieczne jest użycie minimalnego zestawu dodatków. Nadmierne przyprawy i przyprawy mogą zaszkodzić i zdobyć idealny smak, ale jeśli chcesz, możesz ich użyć.
w głębokim talerzu połącz sól z cukrem. Zwykły biały cukier jest odpowiedni, a sól lepiej jest wziąć drobną lub grubą sól morską. Przy użyciu zwykłej soli kuchennej gotowa ryba może być nieco gorzka.
pocieramy każdy kawałek sockeye mieszanką soli i cukru, pocieramy mieszaninę lekko rękami i wkładamy rybę do plastikowego lub szklanego pojemnika skórą do góry. Naciskamy i zagęszczamy: im mniej wolnego miejsca pozostanie między kawałkami, tym lepiej. Zamknij pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 godzin. Następnie wyjmujemy pojemnik do lodówki na 1 godzinę, wyjmujemy i smakujemy. Ten czas wystarczy, aby uzyskać lekko solony sockeye. Jeśli chcesz kontynuować proces solenia, wyślij rybę do lodówki na kilka godzin. Jeśli sockeye jest gotowy, a smak jest całkowicie zadowalający, odsącz powstałą solankę i wytrzyj kawałki resztek soli.
ryby można podawać od razu lub przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Sockeye - 169 kcal/100g