skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy pyszne chrupiące ogórki o niepowtarzalnym aromacie i kroimy każdy ogórek na cztery części, po czym wkładamy je do plastikowej torby.
Krok 2:
Drobno posiekaj trochę ostrej czerwonej papryki chili.
Krok 3:
Drobno posiekaj koperek z natką pietruszki do smaku i dodaj do plastikowej torby do ogórków.
Krok 4:
Dodaj do opakowania do ogórków dwa ząbki czosnku zmiażdżone przez czosnek, sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 5:
Zawiązujemy torbę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki, po czym wkładamy do lodówki na dwie godziny, podczas których okresowo mieszamy ogórki z przyprawami.
Krok 6:
Gotowe lekko solone, pikantne i chrupiące ogórki doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami, smażonym mięsem, będą doskonałym dodatkiem do prawie każdego dania. Gotujemy z nami lekko solone ogórki, gotujemy pyszne, gotujemy szybko!
większość ludzi zna smak i niepowtarzalny aromat lekko solonych ogórków. Według tego przepisu babci robię pyszne chrupiące lekko solone ogórki od ponad roku.
lekko solone ogórki to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, polskiej, ukraińskiej i wielu innych kuchni świata, przygotowywane z ogórków metodą krótkotrwałego solenia. Dobrze jest mieć pod ręką szybki przepis na gotowanie lekko solonych ogórków przed kolejnym sezonem letnim. Lekko solone ogórki są bardzo smaczne i łatwe, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
lekko solone ogórki były przygotowywane przez cały czas, ponieważ warzywa te doskonale pasują do letniego menu i pomagają urozmaicić je świeżym smakiem i aromatem.
lekko solone ogórki to jedna z najpopularniejszych przekąsek, doskonale komponują się z grillowanym mięsem, z gotowanymi ziemniakami, ich pikantny smak będzie doskonałym dodatkiem do prawie każdego dania. Nie znam ani jednej osoby, która nie lubiłaby lekko solonych ogórków, zwłaszcza tych pierwszych, długo oczekiwanych, chrupiących i pachnących o pikantnym smaku. I bardzo dobrze, że przygotowanie lekko solonych ogórków zajmuje bardzo mało czasu, a proces gotowania jest dość prosty i szybki. Mam nadzieję, że spodoba ci się nasz przepis na solenie i podzielisz się nim ze znajomymi i przyjaciółmi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g