Kimchi-pikantna marynowana kapusta

idealny jako przystawka do dania głównego. Pikantna marynowana kapusta kimchi (kimchhi) to popularne danie kuchni koreańskiej. Podawany jako przekąska, a także używany w różnych przepisach.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
33 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

pokrój kapustę na 4 części. Spłucz w zimnej wodzie. Następnie pozwól, aby nadmiar wody spłynął.
posyp każdy liść solą. Pozostaw kapustę na 2-3 godziny, obracając ją co 30 minut.
wlej mąkę ryżową do rondla z zimną wodą, wymieszaj.
podpalić, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, wymieszać, zdjąć z ognia, ostudzić.
pokrój daikon, marchewkę w cienkie paski, grubo posiekaj zieloną cebulę.
grubo posiekaj cebulę, imbir. W blenderze posiekaj cebulę, imbir, czosnek.
dodaj sos rybny, czerwoną paprykę, warzywa do "galaretki" ryżowej, dobrze wymieszaj.
dobrze spłucz soloną kapustę w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, pozwól, aby nadmiar wody spłynął.
rozłóż każdy liść kimchi pastą, włóż kapustę do pojemnika. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie wstaw do lodówki na 2-3 dni.

Kimchi to danie kuchni koreańskiej, które jest Ostro przyprawionymi kiszonymi (sfermentowanymi) warzywami, przede wszystkim kapustą pekińską.

w ogólnym przypadku są to kiszone główki kapusty lub liście krzyżowe przyprawione czerwoną papryką, zieloną cebulą i sokiem cebulowym, czosnkiem i imbirem. Najczęściej jest to kapusta pekińska, czasami z plasterkami rzodkiewki, ale czasami zamiast nich używa się liści kalarepy, rzodkiewki, lobów, a także ogórków, bakłażanów i innych warzyw.

w Korei kimchhi jest uważane za danie główne. Koreańczycy uważają, że codzienne spożycie kimchi przyczynia się do resorpcji tkanki tłuszczowej, to znaczy uważają to danie za dietetyczne. Uważa się również, że ostre kimchhi jest dobrym środkiem przeciw przeziębieniu. Kimchhi (podobnie jak inne kiszenie i otrzymane solanki) jest uważane za skuteczne lekarstwo na kaca.

istnieje wiele odmian kimchha, różniących się nie tylko sposobem przygotowania, ale także zastosowanymi składnikami, takimi jak warzywa i przyprawy. Najbardziej rozpowszechnione jest kimchhi, przygotowywane z kapusty pekińskiej, ale istnieje wiele odmian regionalnych i sezonowych. Najpopularniejsze odmiany to kkaktugi, które są wytwarzane z pokrojonej w kostkę rzodkiewki, Pha kimchhi z zielonej cebuli, chongak kimchhi i oisobagi z ogórków o ostrych przyprawach. Popularne są również Kat-kimchhi, puchhu-kimchhi, kkennip-kimchhi i inne odmiany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy