smalec w solance z czosnkiem pieprzowym Lavrushka

apetyczny smalec w solance to znane i lubiane przez wielu danie!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 97 % 36 g
węglowodany 0 % 0 g
328 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h 20 min

opłucz smalec i obierz skórę (nie przycinaj).
teraz pokrój smalec na kawałki, tak aby można go było pokroić na piękne kawałki porcjami.
przenieś smalec do rondla, posyp pokruszonym czarnym pieprzem, pokruszoną lavrushką, czosnkiem pokrojonym na talerze.
teraz rozpuść sól w zimnej wodzie, wlej smalec, możesz obficie wziąć sól, łyżki 3-4, możesz nawet więcej, ponieważ smalec podczas solenia nadal pobiera tylko pożądaną ilość soli. Solanka powinna całkowicie pokryć smalec.
połóż ucisk na tłuszczu i pozostaw do solenia na 3 dni w temperaturze pokojowej. Usuń tłuszcz z solanki i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj go białym pieprzem i zetrzyj również ząbkiem czosnku.
można podawać. Przechowywać w lodówce w folii lub torbie. Można przechowywać w zamrażarce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy