skład / składniki
metoda gotowania
opłucz smalec i obierz skórę (nie przycinaj).
teraz pokrój smalec na kawałki, tak aby można go było pokroić na piękne kawałki porcjami.
przenieś smalec do rondla, posyp pokruszonym czarnym pieprzem, pokruszoną lavrushką, czosnkiem pokrojonym na talerze.
teraz rozpuść sól w zimnej wodzie, wlej smalec, możesz obficie wziąć sól, łyżki 3-4, możesz nawet więcej, ponieważ smalec podczas solenia nadal pobiera tylko pożądaną ilość soli. Solanka powinna całkowicie pokryć smalec.
połóż ucisk na tłuszczu i pozostaw do solenia na 3 dni w temperaturze pokojowej. Usuń tłuszcz z solanki i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj go białym pieprzem i zetrzyj również ząbkiem czosnku.
można podawać. Przechowywać w lodówce w folii lub torbie. Można przechowywać w zamrażarce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g