makrela lekko solona z goździkami

taka ryba z ziemniakami to idealny obiad. Można go również umieścić na futrze! W większości jesteśmy przyzwyczajeni do makreli w formie wędzonej, ale do śledzia-w niskiej soli. Jednak małosolna makrela smakuje lepiej niż małosolny śledź. A jeśli ugotujesz go w domu, będzie jeszcze bardziej ekonomiczny. Więc, korzyści na korzyść.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
127 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. gotuj przez kilka minut na małym ogniu i zdejmij z ognia. Niech marynata ostygnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę, usuń wnętrzności, głowę i płetwy ogonem. Dobrze spłucz tusze zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę na porcje i włóż do słoika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej do schłodzonej marynaty i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij rybę marynatą. Umieść również wszystkie przyprawy z marynaty w słoiku z rybą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij pokrywkę słoika i pozostaw w pokoju na 12 godzin. Następnie przestaw do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dniu ryby można jeść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj rybę do ziemniaków, z cebulą i ziołami. Taka ryba jest przechowywana przez 3-4 dni w lodówce.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy