makrela lekko solona z goździkami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. gotuj przez kilka minut na małym ogniu i zdejmij z ognia. Niech marynata ostygnie.
Krok 2:
Oczyść rybę, usuń wnętrzności, głowę i płetwy ogonem. Dobrze spłucz tusze zimną wodą.
Krok 3:
Pokrój rybę na porcje i włóż do słoika.
Krok 4:
Dodaj olej do schłodzonej marynaty i wymieszaj.
Krok 5:
Napełnij rybę marynatą. Umieść również wszystkie przyprawy z marynaty w słoiku z rybą.
Krok 6:
Zamknij pokrywkę słoika i pozostaw w pokoju na 12 godzin. Następnie przestaw do lodówki.
Krok 7:
Po dniu ryby można jeść.
Krok 8:
Podawaj rybę do ziemniaków, z cebulą i ziołami. Taka ryba jest przechowywana przez 3-4 dni w lodówce.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g