skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gravlax z łososia? Aby przygotować pyszną zimną przekąskę z czerwonej ryby, przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: pstrąga, łososia, różowego łososia. Lepiej jest wziąć dużą sól morską. Możesz użyć zielonej lub fioletowej bazylii. Likier Limoncello można zastąpić koniakiem lub rumem.
Krok 2:
Dobrze umyj filety z łososia, osusz, uderz w grzbiet i wyciągnij duże i małe pestki pęsetą. Możesz odciąć dolną wąską część ryby, pozostawiając tylko grubszą część miąższu. Posmaruj rybę Limoncello lub koniakiem. Lepiej nie kroić ryby na kawałki i używać jej w jednym kawałku, ale ponieważ nie wyszło tak, jak było zamierzone, w porządku - możesz ciasno ułożyć pokrojone kawałki.
Krok 3:
Buraki obrać i zetrzeć na średniej lub grubej tarce.
Krok 4:
Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
W misce połącz starte buraki, cukier, sól morską, skórkę z limonki i pomarańczy, nasiona kolendry i posiekaną bazylię.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną wilgotną masę. Z powodu soli buraki wypuszczą dużo soku do odsączenia.
Krok 7:
Rozłóż masę buraczaną równomiernie na przygotowanym filecie rybnym.
Krok 8:
Szczelnie owinąć rybę folią spożywczą.
Krok 9:
Przenieś rybę na półmisek lub formę z bokami i umieść na niej ładunek. Umieść rybę w lodówce na 24 godziny, od czasu do czasu spuszczając wydzielający się płyn.
Krok 10:
Przed podaniem obierz masę buraczaną z ryby i opłucz filety pod bieżącą wodą.
Krok 11:
Osusz rybę ręcznikami papierowymi, pokrój w cienkie plasterki i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak suszone zioła na ryby, suszone płatki papryki itp.
Gravlax przyszedł do nas z kuchni skandynawskiej i tłumaczy się jako "zakopany łosoś", ponieważ wcześniej ryby marynowano, pocierając przyprawami i zakopując w ziemi, aby ostygły. Dziś mamy tę funkcję w lodówce, a pyszna przekąska jest łatwiejsza do przygotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g