Gravlax z łososia z burakami

Jasna, smaczna i pożywna przekąska z czerwonej ryby. Delikatny smak jasnych plasterków łososia, zmieniających kolor z jasnopomarańczowego na jasny bordowy, nie pozostawi nikogo obojętnym i przyciągnie wzrok absolutnie wszystkich uczestników uczty. To właśnie zapewnia gravlaxowi popularność na całym świecie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 58 % 15 g
149 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gravlax z łososia? Aby przygotować pyszną zimną przekąskę z czerwonej ryby, przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnej czerwonej ryby: pstrąga, łososia, różowego łososia. Lepiej jest wziąć dużą sól morską. Możesz użyć zielonej lub fioletowej bazylii. Likier Limoncello można zastąpić koniakiem lub rumem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj filety z łososia, osusz, uderz w grzbiet i wyciągnij duże i małe pestki pęsetą. Możesz odciąć dolną wąską część ryby, pozostawiając tylko grubszą część miąższu. Posmaruj rybę Limoncello lub koniakiem. Lepiej nie kroić ryby na kawałki i używać jej w jednym kawałku, ale ponieważ nie wyszło tak, jak było zamierzone, w porządku - możesz ciasno ułożyć pokrojone kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Buraki obrać i zetrzeć na średniej lub grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz starte buraki, cukier, sól morską, skórkę z limonki i pomarańczy, nasiona kolendry i posiekaną bazylię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinieneś uzyskać jednorodną wilgotną masę. Z powodu soli buraki wypuszczą dużo soku do odsączenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż masę buraczaną równomiernie na przygotowanym filecie rybnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szczelnie owinąć rybę folią spożywczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś rybę na półmisek lub formę z bokami i umieść na niej ładunek. Umieść rybę w lodówce na 24 godziny, od czasu do czasu spuszczając wydzielający się płyn.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem obierz masę buraczaną z ryby i opłucz filety pod bieżącą wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Osusz rybę ręcznikami papierowymi, pokrój w cienkie plasterki i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, takie jak suszone zioła na ryby, suszone płatki papryki itp.

Gravlax przyszedł do nas z kuchni skandynawskiej i tłumaczy się jako "zakopany łosoś", ponieważ wcześniej ryby marynowano, pocierając przyprawami i zakopując w ziemi, aby ostygły. Dziś mamy tę funkcję w lodówce, a pyszna przekąska jest łatwiejsza do przygotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g

Podobne przepisy