skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia podczas przygotowywania grzybów do solenia jest dobre spłukanie. Za pomocą pędzla lub gąbki należy zmyć cały sok z powierzchni, w przeciwnym razie grzyby mogą stać się gorzkie. Pozbywamy się brudu i igieł, wycinamy obszary robaków.
umieść grzyby w głębokiej misce i napełnij dużą ilością zimnej wody. Aby wszystkie grzyby były całkowicie zanurzone w wodzie, można je docisnąć niezbyt dużym obciążeniem. Moczymy grzyby przez dwa dni, zmieniając wodę co 5-7 godzin.
po dwóch dniach spuszczamy wodę, kilkakrotnie myjemy grzyby pod bieżącą wodą. Grzyby są gotowe do solenia.
usuń łodygi z grzybów. Nie nadają się do solenia i mogą być używane do smażenia lub przygotowywania innych potraw z grzybami. Wlej 5 litrów wody do dużego rondla, dodaj sól i podpal. Doprowadź solankę do wrzenia, delikatnie zanurz grzyby i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Podczas całego procesu powstanie piana, usuwamy ją łyżką lub łyżką cedzakową.
Odrzuć grzyby na sito, spłucz dużą ilością bieżącej zimnej wody. Bierzemy emaliowaną miskę i rozsypujemy niewielką ilość soli na dnie. Czapki z grzybów układamy warstwami o grubości około 5 cm, każdy z nich posypujemy mieszanką soli, drobno posiekanego czosnku, startego chrzanu, koperku, liści porzeczki i posiekanego liścia laurowego.
rozłóż wszystkie grzyby, przykryj pokrywką, dociśnij do góry dowolnym odpowiednim ładunkiem. Pozostaw w zimnym miejscu na trzy dni, aż grzyby zostaną całkowicie pokryte sokiem.
sterylizujemy słoiki w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub w inny wygodny sposób. Rozłóż grzyby z sokiem do góry, zwiń.
należy przechowywać zamknięte białe grzyby w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub loggii.
podawać spłukane, z odrobiną cebuli, octu, oleju roślinnego i kwaśnej śmietany.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g