skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje gorzkie, odetnij czubek nogi każdego grzyba. Włóż gorzki do wiadra, napełnij wodą, dodaj kwas cytrynowy i sól (około 1/3 łyżeczki wystarczy kwasu cytrynowego, 1 łyżka soli).
2. Moczymy grzyby przez 4 dni, trzy razy dziennie zmieniamy wodę, za każdym razem dodając sól i kwas cytrynowy. Ostatnią wymianę wody przeprowadzamy już bez dodatków.
3. Następnie włóż gorzki do wiadra, posyp każdą warstwę solą, ziele angielskie i ząbkami czosnku. Rozłóż liście porzeczek i malin na powierzchni, Ustaw ucisk. Ładunek powinien być taki, aby wystąpiła solanka.
4. Zostawiamy wiadro w ciemnym, chłodnym miejscu, ustawiamy ucisk na powierzchni. Grzyby są solone przez 40 dni, a następnie przenosimy je do słoików, napełniamy rodzimą solanką, wlewamy trochę oleju roślinnego na powierzchnię, przykręcamy pokrywkami.
pyszne półfabrykaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gorzki - 19 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g