jak solić gorzkie

Dowiedz się, jak pysznie gotować gorzkie grzyby. Solenie gorzkich zajmuje dużo czasu, na wyjściu okazuje się po prostu wspaniałe danie! Takie grzyby są zwykle używane, gdy nie ma innych, ale po spróbowaniu słonych gorzkich potraw będziesz chciał je jeszcze ugotować!
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 29 % 2 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 44 D 1 h

1. Moje gorzkie, odetnij czubek nogi każdego grzyba. Włóż gorzki do wiadra, napełnij wodą, dodaj kwas cytrynowy i sól (około 1/3 łyżeczki wystarczy kwasu cytrynowego, 1 łyżka soli).

2. Moczymy grzyby przez 4 dni, trzy razy dziennie zmieniamy wodę, za każdym razem dodając sól i kwas cytrynowy. Ostatnią wymianę wody przeprowadzamy już bez dodatków.

3. Następnie włóż gorzki do wiadra, posyp każdą warstwę solą, ziele angielskie i ząbkami czosnku. Rozłóż liście porzeczek i malin na powierzchni, Ustaw ucisk. Ładunek powinien być taki, aby wystąpiła solanka.

4. Zostawiamy wiadro w ciemnym, chłodnym miejscu, ustawiamy ucisk na powierzchni. Grzyby są solone przez 40 dni, a następnie przenosimy je do słoików, napełniamy rodzimą solanką, wlewamy trochę oleju roślinnego na powierzchnię, przykręcamy pokrywkami.

pyszne półfabrykaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gorzki - 19   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy