skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić pomidory z czosnkiem na zimę bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania pomidorów w Klinach. Będziesz potrzebował bardzo prostego zestawu produktów. Pomidory wybierz dojrzałe, mniej więcej tej samej wielkości i jeśli to możliwe, używaj odmian o grubej skórce.
Krok 2:

Przygotuj również słoiki, w których będą przechowywane przyszłe puste miejsca. Dokładnie umyj Pojemnik środkiem, kilkakrotnie spłucz czystą zimną wodą. Sterylizuj naczynia metodą, która jest dla ciebie wygodna. Zwykle robię to w piekarniku. Stawiam słoiki i pokrywki na ruszcie w zimnym piekarniku, ustawiam temperaturę na 180-190 stopni, tryb "góra-dół" i pozostawiam do sterylizacji na 20-30 minut.
Krok 3:

Obierz cebulę i czosnek. Lepiej jest wziąć małe cebule, aby można je było pokroić w pierścienie. Na 3 słoiki użyłem 3 cebul. Opłucz cebulę, czosnek, liście laurowe i zioła w wodzie.
Krok 4:

Usuń szypułki z pomidorów. Umyj pomidory i osusz ręcznikiem lub serwetkami.
Krok 5:

Pokrój cebulę w pierścienie o szerokości około 0,5 centymetra. Pokrój duże ząbki czosnku na pół lub ćwiartki.
Krok 6:

Pokrój pomidory na 4 części (jak na zdjęciu), zrób równe plasterki, które będą wyglądać bardzo apetycznie w słoiku.
Krok 7:

Połóż gałązkę pietruszki i koperku na dnie każdego słoika.
Krok 8:

Następna jest kolejka cebuli i czosnku, połóż je na ziołach.
Krok 9:

Delikatnie ubij słoiki do połowy w plasterki pomidora.
Krok 10:

Następnie ponownie ułóż warstwę ziół, cebuli i czosnku.
Krok 11:

Ułóż resztki pomidorów.
Krok 12:

Zagotuj wodę. Wlej wrzącą wodę do każdego słoika na szyję (Zajęło mi to około 1 litra wody). Pozostaw pomidory w ten sposób na 10 minut.
Krok 13:

Delikatnie odcedź słoiki do małego rondla, aby zrobić solankę.
Krok 14:

Dodaj sól, cukier, goździki, ziarna pieprzu i liście laurowe.
Krok 15:

Wyślij patelnię na duży ogień, po zagotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj solankę, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Gotuj marynatę przez około minutę, a następnie wlej ocet i olej roślinny. Przytrzymaj przez kilka sekund.
Krok 16:

Napełnij słoiki wrzącą solanką do góry, zwiń sterylnymi pokrywkami.
Krok 17:

Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w ciepłą szmatkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij słoiki do długotrwałego przechowywania w piwnicy lub innym chłodnym miejscu
Krok 18:

Po dwóch tygodniach pomidory w plasterkach z cebulą i czosnkiem bez sterylizacji były już gotowe i zrobiliśmy pierwszą próbkę!
im dłużej pomidory stoją, tym jaśniejszy i bogatszy smak będą miały.
w gotowych pomidorach liść laurowy i goździki są bardzo dobrze wyczuwalne, jeśli nie jesteś fanem wyraźnego smaku tych dwóch przypraw, zmniejsz ich liczbę lub całkowicie wyklucz z listy składników.
sól i cukier można i należy dostosować do własnych upodobań.
z tych składników wyszły trzy słoiki gotowych produktów: 450 ml., 650 ml. i 800 ml.
woda zajęła około 1 litra.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g






