pomidory w plasterkach z czosnkiem bez sterylizacji na zimę

Jasny, apetyczny, pikantny i bardzo smaczny kęs! Pomidory z plasterkami czosnku i cebuli bez sterylizacji na zimę będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, kebabów i nie tylko. Pomidory z gotowanymi i smażonymi ziemniakami są bardzo harmonijne. Zafunduj sobie letnią przekąskę zimą!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
37 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory z czosnkiem na zimę bez sterylizacji? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania pomidorów w Klinach. Będziesz potrzebował bardzo prostego zestawu produktów. Pomidory wybierz dojrzałe, mniej więcej tej samej wielkości i jeśli to możliwe, używaj odmian o grubej skórce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj również słoiki, w których będą przechowywane przyszłe puste miejsca. Dokładnie umyj Pojemnik środkiem, kilkakrotnie spłucz czystą zimną wodą. Sterylizuj naczynia metodą, która jest dla ciebie wygodna. Zwykle robię to w piekarniku. Stawiam słoiki i pokrywki na ruszcie w zimnym piekarniku, ustawiam temperaturę na 180-190 stopni, tryb "góra-dół" i pozostawiam do sterylizacji na 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i czosnek. Lepiej jest wziąć małe cebule, aby można je było pokroić w pierścienie. Na 3 słoiki użyłem 3 cebul. Opłucz cebulę, czosnek, liście laurowe i zioła w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń szypułki z pomidorów. Umyj pomidory i osusz ręcznikiem lub serwetkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w pierścienie o szerokości około 0,5 centymetra. Pokrój duże ząbki czosnku na pół lub ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na 4 części (jak na zdjęciu), zrób równe plasterki, które będą wyglądać bardzo apetycznie w słoiku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gałązkę pietruszki i koperku na dnie każdego słoika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna jest kolejka cebuli i czosnku, połóż je na ziołach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie ubij słoiki do połowy w plasterki pomidora.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ponownie ułóż warstwę ziół, cebuli i czosnku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż resztki pomidorów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj wodę. Wlej wrzącą wodę do każdego słoika na szyję (Zajęło mi to około 1 litra wody). Pozostaw pomidory w ten sposób na 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Delikatnie odcedź słoiki do małego rondla, aby zrobić solankę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj sól, cukier, goździki, ziarna pieprzu i liście laurowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyślij patelnię na duży ogień, po zagotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj solankę, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą. Gotuj marynatę przez około minutę, a następnie wlej ocet i olej roślinny. Przytrzymaj przez kilka sekund.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Napełnij słoiki wrzącą solanką do góry, zwiń sterylnymi pokrywkami.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w ciepłą szmatkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wyjmij słoiki do długotrwałego przechowywania w piwnicy lub innym chłodnym miejscu

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po dwóch tygodniach pomidory w plasterkach z cebulą i czosnkiem bez sterylizacji były już gotowe i zrobiliśmy pierwszą próbkę!

im dłużej pomidory stoją, tym jaśniejszy i bogatszy smak będą miały.

w gotowych pomidorach liść laurowy i goździki są bardzo dobrze wyczuwalne, jeśli nie jesteś fanem wyraźnego smaku tych dwóch przypraw, zmniejsz ich liczbę lub całkowicie wyklucz z listy składników.

sól i cukier można i należy dostosować do własnych upodobań. 

z tych składników wyszły trzy słoiki gotowych produktów: 450 ml., 650 ml. i 800 ml. 

woda zajęła około 1 litra.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy