zielone pomidory w beczce na zimę

niepowtarzalny smak, wspaniały aromat i bardzo apetyczny wygląd! Oszałamiające zielone pomidory w dębowej beczce! Pikle z niego mają jasny, bogaty smak. Pomidory ozdobią Twój świąteczny stół lub zwykłą rodzinną kolację. Doskonale uzupełniają dania mięsne, ziemniaki i wiele innych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić solone pomidory z beczki zielone? Przede wszystkim przygotuj beczkę. Napełnij produkt Bednarski zimną wodą po brzegi i pozostaw, aż drewno pęcznieje i nie ma pęknięć. Następnie dokładnie spłucz beczkę sodą, spłucz kilka razy i zalej wrzącą wodą. Zapobiegnie to pleśni i zapobiegnie pogorszeniu się beczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory i paprykę bardzo dobrze w zimnej wodzie. Do solenia wybierz całe, nieskażone pomidory bez wgnieceń i czarnych plam. Powinieneś także wziąć pomidory o mniej więcej tej samej wielkości, aby były równomiernie solone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posortuj warzywa i dobrze umyj. Liczba pikantnych ziół i liści w przepisie jest warunkowo wskazana, weź trochę mniej lub więcej niż podano w składnikach. Pamiętaj, aby używać parasoli koperkowych i liści chrzanu. Koper nada specjalny smak solonym pomidorom, a chrzan zapobiegnie psuciu się, a także doda smaku gotowym piklom.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i spłucz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź największy ząbek i przetrzyj nim krawędzie beczki, jak na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A także pocieraj wewnętrzną stronę ucisku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel wszystkie warzywa na trzy części. Pamiętaj o liściach chrzanu rękami i połóż 1/3 na dnie beczki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyślij część arkuszy porzeczek, wiśni i malin do beczki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każdy ząbek czosnku dociśnij nożem i lekko zmiażdż. Więc solanka do solenia będzie bardziej aromatyczna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż parasole koperkowe i czosnek na dnie, posyp suchą musztardą na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna jest kolej pietruszki i pieprzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż pomidory w równej warstwie. Miałem pomidory o różnych rozmiarach, wysłałem te, które są większe na samym dole.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Powtórz warstwę z ziołami, czosnkiem, pieprzem i musztardą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie ułóż pomidory.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie zrób jeszcze raz warzywa i pomidory. Na ostatniej warstwie położyłem cienko pokrojony korzeń chrzanu (ten krok można pominąć).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp wszystko musztardą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ponownie ułóż chrzan, pachnące liście grubą warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj pozostały czosnek.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zrób solankę w ilości 70 gramów soli kuchennej na 1 litr wody. Jakiej wody lepiej użyć? Odpowiednia jest zwykła woda pitna bez obcych zapachów. Możesz użyć studni, wody butelkowanej lub z kranu, jeśli używasz jej do picia. Rozpuść sól w wodzie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zalej pomidory solanką. Rozcieńczyć sól partiami, zrobiłem to w 2-litrowym wiadrze.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Osad, który może pozostać w beczce, nie powinien być wylewany.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Napełnij pomidory solanką aż do góry.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ustaw ucisk. Lekko dociśnij, aby pomidory i warzywa były całkowicie w płynie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wyślij beczkę do chłodnego miejsca. Moje pomidory były solone w dużej lodówce w temperaturze nie wyższej niż 4-5 stopni.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po 45 dniach kiszone pomidory są gotowe, ale pierwszą próbę usunąłem po miesiącu i tygodniu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Bez przesady-idealny smak!!!

bardzo ważne, dno beczki nie powinno stykać się z żadną powierzchnią. Istnieje ryzyko pleśni z powodu braku powietrza, dlatego lepiej jest zainstalować beczkę na stojaku. 

dostosuj ilość ostrej papryki do swojego gustu lub całkowicie ją wyklucz. W razie potrzeby do solenia używaj łodyg selera, liści dębu i innych.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy