skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić solone pomidory z beczki zielone? Przede wszystkim przygotuj beczkę. Napełnij produkt Bednarski zimną wodą po brzegi i pozostaw, aż drewno pęcznieje i nie ma pęknięć. Następnie dokładnie spłucz beczkę sodą, spłucz kilka razy i zalej wrzącą wodą. Zapobiegnie to pleśni i zapobiegnie pogorszeniu się beczki.
Krok 2:
Umyj pomidory i paprykę bardzo dobrze w zimnej wodzie. Do solenia wybierz całe, nieskażone pomidory bez wgnieceń i czarnych plam. Powinieneś także wziąć pomidory o mniej więcej tej samej wielkości, aby były równomiernie solone.
Krok 3:
Posortuj warzywa i dobrze umyj. Liczba pikantnych ziół i liści w przepisie jest warunkowo wskazana, weź trochę mniej lub więcej niż podano w składnikach. Pamiętaj, aby używać parasoli koperkowych i liści chrzanu. Koper nada specjalny smak solonym pomidorom, a chrzan zapobiegnie psuciu się, a także doda smaku gotowym piklom.
Krok 4:
Obierz czosnek i spłucz.
Krok 5:
Weź największy ząbek i przetrzyj nim krawędzie beczki, jak na zdjęciu.
Krok 6:
A także pocieraj wewnętrzną stronę ucisku.
Krok 7:
Podziel wszystkie warzywa na trzy części. Pamiętaj o liściach chrzanu rękami i połóż 1/3 na dnie beczki.
Krok 8:
Następnie wyślij część arkuszy porzeczek, wiśni i malin do beczki.
Krok 9:
Każdy ząbek czosnku dociśnij nożem i lekko zmiażdż. Więc solanka do solenia będzie bardziej aromatyczna.
Krok 10:
Połóż parasole koperkowe i czosnek na dnie, posyp suchą musztardą na wierzchu.
Krok 11:
Następna jest kolej pietruszki i pieprzu.
Krok 12:
Ułóż pomidory w równej warstwie. Miałem pomidory o różnych rozmiarach, wysłałem te, które są większe na samym dole.
Krok 13:
Powtórz warstwę z ziołami, czosnkiem, pieprzem i musztardą.
Krok 14:
Ponownie ułóż pomidory.
Krok 15:
Następnie zrób jeszcze raz warzywa i pomidory. Na ostatniej warstwie położyłem cienko pokrojony korzeń chrzanu (ten krok można pominąć).
Krok 16:
Posyp wszystko musztardą.
Krok 17:
Ponownie ułóż chrzan, pachnące liście grubą warstwą.
Krok 18:
Dodaj pozostały czosnek.
Krok 19:
Zrób solankę w ilości 70 gramów soli kuchennej na 1 litr wody. Jakiej wody lepiej użyć? Odpowiednia jest zwykła woda pitna bez obcych zapachów. Możesz użyć studni, wody butelkowanej lub z kranu, jeśli używasz jej do picia. Rozpuść sól w wodzie.
Krok 20:
Zalej pomidory solanką. Rozcieńczyć sól partiami, zrobiłem to w 2-litrowym wiadrze.
Krok 21:
Osad, który może pozostać w beczce, nie powinien być wylewany.
Krok 22:
Napełnij pomidory solanką aż do góry.
Krok 23:
Ustaw ucisk. Lekko dociśnij, aby pomidory i warzywa były całkowicie w płynie.
Krok 24:
Wyślij beczkę do chłodnego miejsca. Moje pomidory były solone w dużej lodówce w temperaturze nie wyższej niż 4-5 stopni.
Krok 25:
Po 45 dniach kiszone pomidory są gotowe, ale pierwszą próbę usunąłem po miesiącu i tygodniu.
Krok 26:
Bez przesady-idealny smak!!!
bardzo ważne, dno beczki nie powinno stykać się z żadną powierzchnią. Istnieje ryzyko pleśni z powodu braku powietrza, dlatego lepiej jest zainstalować beczkę na stojaku.
dostosuj ilość ostrej papryki do swojego gustu lub całkowicie ją wyklucz. W razie potrzeby do solenia używaj łodyg selera, liści dębu i innych.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g