kapusta pelyustka z Buryak na zimę

najsmaczniejsza chrupiąca kapusta prosto na stół! Inną opcją gotowania kapusty jest przepis kulinarny kuchni gruzińskiej, który teraz opiszę. Taka kapusta z burakami na zimę (lub kapusta z burakiem) może być zwinięta w słoiki lub po prostu pozostawiona w dużym pojemniku wystawionym w zimnym miejscu. Jedzenie jest idealne jako przekąska, gotowanie sałatek (można je wymyślić samodzielnie) i różne potrawy (na przykład Barszcz).
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
38 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, które będą potrzebne do przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmijmy się przygotowaniem solanki: wlej wodę do rondla, dodaj cukier i sól i zagotuj. Kiedy nasza solanka się zagotuje, pomiń liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, mieszając, przez trzy minuty. Następnie wyłącz ogień i pozwól solance zaparzyć się na kuchence i tam powoli ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sami przystępujemy do przygotowania kapusty. Obierz go, pokrój każdą główkę kapusty na osiem części, usuń łodygi, ale tak, aby liście się nie rozpadły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój buraki w cienkie półkola.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bierzemy emaliowane wiadro lub szklane słoiki, wkładamy do nich kapustę, posiekany czosnek i buraki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I napełnij schłodzoną solanką. Sterylizujemy słoiki przez co najmniej 15 minut, a następnie zwijamy. A wiadro, naciskając kapustę ładunkiem, umieszczamy w chłodnym ciemnym miejscu na trzy dni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okazało się bardzo smaczne. Jem z przyjemnością i czekam na gości, aby ich poczęstować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy