skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, które będą potrzebne do przepisu.
Krok 2:
Zajmijmy się przygotowaniem solanki: wlej wodę do rondla, dodaj cukier i sól i zagotuj. Kiedy nasza solanka się zagotuje, pomiń liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj, mieszając, przez trzy minuty. Następnie wyłącz ogień i pozwól solance zaparzyć się na kuchence i tam powoli ostygnąć.
Krok 3:
Sami przystępujemy do przygotowania kapusty. Obierz go, pokrój każdą główkę kapusty na osiem części, usuń łodygi, ale tak, aby liście się nie rozpadły.
Krok 4:
Obierz czosnek i pokrój go w plasterki.
Krok 5:
Pokrój buraki w cienkie półkola.
Krok 6:
Bierzemy emaliowane wiadro lub szklane słoiki, wkładamy do nich kapustę, posiekany czosnek i buraki.
Krok 7:
I napełnij schłodzoną solanką. Sterylizujemy słoiki przez co najmniej 15 minut, a następnie zwijamy. A wiadro, naciskając kapustę ładunkiem, umieszczamy w chłodnym ciemnym miejscu na trzy dni.
Krok 8:
Okazało się bardzo smaczne. Jem z przyjemnością i czekam na gości, aby ich poczęstować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g