ogórki pikantne na zimę

Przygotuj ogórki z ostrą papryką na zimowy stół! Pikantne ogórki, których smak doskonale uzupełnia czosnek i papryczki chili, będą smakować wielu. Już pokrojone w plastry są gotowe do spożycia zaraz po otwarciu słoika. Idealny dodatek do dań głównych, a nawet kanapek.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 79 % 19 g
116 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 21 h

gęste ogórki o małych rozmiarach wkładamy do głębokiej miski i napełniamy zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny. Procedura pozwoli warzywom nasycić się wodą i dobrze przechowywać w zamkniętej formie.

po dwóch godzinach spuszczamy wodę i dobrze myjemy ogórki. Wytrzyj warzywa do sucha, odetnij nos i ogon. Pokrój ogórki wzdłuż na 4 lub 6 części, w zależności od wielkości warzyw.

włóż pokrojone ogórki do głębokiej miski, przykryj solą, dobrze wymieszaj rękami, pocierając każdy kawałek. Pozostaw ogórki do zaparzenia przez 6 godzin.

w tym czasie powstaje duża ilość wody. Po sześciu godzinach całość należy opróżnić. Obierz czosnek, umyj go bieżącą wodą, wysusz i pokrój na małe plasterki. Dodaj czosnek do ogórków.

usuwamy nasiona z papryki chili, myjemy zimną wodą i kroimy na bardzo małe kawałki. Dodaj paprykę do ogórków i czosnku. Dobrze wymieszaj warzywa, lepiej zrobić to w rękawiczkach, aby uniknąć kontaktu ostrej papryki ze skórą.

wlej ocet, olej roślinny i cukier do rondla, dobrze wymieszaj, rozpal na wolnym ogniu. Gotuj, aż mieszanina dojdzie do wrzenia i cały cukier się rozpuści.

zalej ogórki pieprzem i czosnkiem powstałą solanką, pozostaw na 12 godzin do zaparzenia, przykryj pokrywką i umieść w ciemnym miejscu.

po 12 godzinach przenieś ogórki do przygotowanych słoików. Marynatę ponownie doprowadzamy do wrzenia, zalewamy ogórkami i zwijamy pokrywkami. Ten przepis na ogórki nie zapewnia pasteryzacji ogórków, ale lepiej jest najpierw wysterylizować słoiki. Może to wydłużyć okres trwałości półfabrykatów.

zwijamy zwinięte słoiki na pokrywki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy go do chłodnego miejsca (do piwnicy, piwnicy, spiżarni). Podajemy jako dodatek do wszelkich potraw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy