skład / składniki
metoda gotowania
gęste ogórki o małych rozmiarach wkładamy do głębokiej miski i napełniamy zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny. Procedura pozwoli warzywom nasycić się wodą i dobrze przechowywać w zamkniętej formie.
po dwóch godzinach spuszczamy wodę i dobrze myjemy ogórki. Wytrzyj warzywa do sucha, odetnij nos i ogon. Pokrój ogórki wzdłuż na 4 lub 6 części, w zależności od wielkości warzyw.
włóż pokrojone ogórki do głębokiej miski, przykryj solą, dobrze wymieszaj rękami, pocierając każdy kawałek. Pozostaw ogórki do zaparzenia przez 6 godzin.
w tym czasie powstaje duża ilość wody. Po sześciu godzinach całość należy opróżnić. Obierz czosnek, umyj go bieżącą wodą, wysusz i pokrój na małe plasterki. Dodaj czosnek do ogórków.
usuwamy nasiona z papryki chili, myjemy zimną wodą i kroimy na bardzo małe kawałki. Dodaj paprykę do ogórków i czosnku. Dobrze wymieszaj warzywa, lepiej zrobić to w rękawiczkach, aby uniknąć kontaktu ostrej papryki ze skórą.
wlej ocet, olej roślinny i cukier do rondla, dobrze wymieszaj, rozpal na wolnym ogniu. Gotuj, aż mieszanina dojdzie do wrzenia i cały cukier się rozpuści.
zalej ogórki pieprzem i czosnkiem powstałą solanką, pozostaw na 12 godzin do zaparzenia, przykryj pokrywką i umieść w ciemnym miejscu.
po 12 godzinach przenieś ogórki do przygotowanych słoików. Marynatę ponownie doprowadzamy do wrzenia, zalewamy ogórkami i zwijamy pokrywkami. Ten przepis na ogórki nie zapewnia pasteryzacji ogórków, ale lepiej jest najpierw wysterylizować słoiki. Może to wydłużyć okres trwałości półfabrykatów.
zwijamy zwinięte słoiki na pokrywki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenosimy go do chłodnego miejsca (do piwnicy, piwnicy, spiżarni). Podajemy jako dodatek do wszelkich potraw.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g