daikon na zimę

Ciesz się oryginalnym i nieopisanym smakiem daikon! Daikon jest ceniony za wysoką zawartość witamin, minerałów i kwasów. A przygotowanie go na zimę nie będzie kłopotliwe!
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
40 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

dokładnie umyj daikon i usuń górną warstwę cienkim, ostrym nożem. Pokrój w poprzek włókien na cienkie plasterki. Pokrój ostrą paprykę na małe kawałki. Pokrój skórkę z jednej cytryny w cienkie paski. Wymieszaj ocet z wodą, cukrem i solą.

daikon włożyć do wysterylizowanego słoika, posypać kawałkami pieprzu i skórką z cytryny. Wlać marynatę i szczelnie zamknąć. Daikon przygotowany w ten sposób można spożywać w ciągu jednego dnia. I możesz przechowywać w lodówce przez zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy