skład / składniki
metoda gotowania
z podanej liczby składników otrzymasz 4 półlitrowe słoiki sałatki z rzodkiewki. Jeśli rok okazał się owocny, zwiększamy ilość w ilości ząbka czosnku, 20 ml. ocet, 5 g. sól i 2,5 g.cukier na każdy słoik 0,5 l. Nie bierz większych słoików, lepiej zjeść sałatkę natychmiast po otwarciu.
obierz i umyj rzodkiewkę i marchewkę. Wysuszyć warzywa na ruszcie lub suchym ręcznikiem i zetrzeć. Możesz użyć grubej lub drobnej tarki, jeśli chcesz, jak chcesz.
moje słoiki i koniecznie sterylizuj. Aby to zrobić, istnieją różne sposoby, możesz załadować je do głębokiego rondla i zagotować, usmażyć w piekarniku, przetworzyć w kuchence mikrofalowej z maksymalną mocą lub użyć specjalnego sterylizatora.
W tym samym czasie, gdy przetwarzamy puszki, gotujemy czajnik. Na dnie każdego słoika dodaj ocet jabłkowy. Możesz zastąpić go zwykłym, w gotowej wersji nie jest zbyt odczuwalny, ale jabłko jest znacznie bardziej przydatne. Dodaj czosnek pokrojony na talerze na dnie słoika, w razie potrzeby możesz dodać zioła, ale nie jest to konieczne.
rzodkiewki i marchewki wkładamy do każdego słoika. Możesz je natychmiast wymieszać, ale sałatka wygląda warstwami znacznie bardziej spektakularnie. Kładziemy rzodkiewkę na dnie, następnie cieńszą warstwę marchwi, a następnie rzodkiewkę.
gdy słoik jest wypełniony do wieszaków, wlej na niego sól i cukier, zalej wrzącą wodą.
rzodkiewka nie przeszła wstępnej obróbki cieplnej, więc dla jej gwarantowanego przechowywania sterylizujemy słoiki wraz z zawartością. Instalujemy słoiki na patelni, napełniamy je wodą na zewnątrz na wieszakach i kładziemy na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować na najwolniejszym ogniu przez 10 minut. Nie wolno dopuścić do szybkiego wrzenia, aby woda nie dostała się do słoików.
wyjmujemy słoiki z patelni pojedynczo, zamawiamy od razu, toczymy kilka razy na stole, aby równomiernie rozprowadzić zawartość. Odwróć i zrób pokrywkę do ostygnięcia.
sałatka staje się w pełni gotowa po 3 dniach, można ją przechowywać przez całą zimę w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g