czarna rzodkiewka na zimę

Prosty kęs na zimę! Nowa wersja lekkich sałatek! Czarna rzodkiewka na zimę to wspaniały sposób na utrzymanie zbiorów w zimnych porach roku. Świeża sałatka z rzodkiewki dla amatorów, ponieważ ma zbyt ostry smak, ale otwarta ze słoika spodoba się wszystkim, bez wyjątku.
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

z podanej liczby składników otrzymasz 4 półlitrowe słoiki sałatki z rzodkiewki. Jeśli rok okazał się owocny, zwiększamy ilość w ilości ząbka czosnku, 20 ml. ocet, 5 g. sól i 2,5 g.cukier na każdy słoik 0,5 l. Nie bierz większych słoików, lepiej zjeść sałatkę natychmiast po otwarciu.

obierz i umyj rzodkiewkę i marchewkę. Wysuszyć warzywa na ruszcie lub suchym ręcznikiem i zetrzeć. Możesz użyć grubej lub drobnej tarki, jeśli chcesz, jak chcesz.

moje słoiki i koniecznie sterylizuj. Aby to zrobić, istnieją różne sposoby, możesz załadować je do głębokiego rondla i zagotować, usmażyć w piekarniku, przetworzyć w kuchence mikrofalowej z maksymalną mocą lub użyć specjalnego sterylizatora.

W tym samym czasie, gdy przetwarzamy puszki, gotujemy czajnik. Na dnie każdego słoika dodaj ocet jabłkowy. Możesz zastąpić go zwykłym, w gotowej wersji nie jest zbyt odczuwalny, ale jabłko jest znacznie bardziej przydatne. Dodaj czosnek pokrojony na talerze na dnie słoika, w razie potrzeby możesz dodać zioła, ale nie jest to konieczne.

rzodkiewki i marchewki wkładamy do każdego słoika. Możesz je natychmiast wymieszać, ale sałatka wygląda warstwami znacznie bardziej spektakularnie. Kładziemy rzodkiewkę na dnie, następnie cieńszą warstwę marchwi, a następnie rzodkiewkę.

gdy słoik jest wypełniony do wieszaków, wlej na niego sól i cukier, zalej wrzącą wodą.

rzodkiewka nie przeszła wstępnej obróbki cieplnej, więc dla jej gwarantowanego przechowywania sterylizujemy słoiki wraz z zawartością. Instalujemy słoiki na patelni, napełniamy je wodą na zewnątrz na wieszakach i kładziemy na kuchence. Doprowadzić do wrzenia i gotować na najwolniejszym ogniu przez 10 minut. Nie wolno dopuścić do szybkiego wrzenia, aby woda nie dostała się do słoików.

wyjmujemy słoiki z patelni pojedynczo, zamawiamy od razu, toczymy kilka razy na stole, aby równomiernie rozprowadzić zawartość. Odwróć i zrób pokrywkę do ostygnięcia.

sałatka staje się w pełni gotowa po 3 dniach, można ją przechowywać przez całą zimę w chłodnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy