grzyby na zimę gorący sposób

Grzyby Solone na zimę na gorąco! Mało kto nie lubi takiej grzybowej przekąski jak Słone grzyby, które przy odpowiednim przetworzeniu okazują się chrupiące, soczyste i smaczne. Oczywiście teraz Można łatwo znaleźć gotowe solone grzyby w sprzedaży, ale smak domowego przygotowania nie jest porównywalny z zakupionym, zwłaszcza jeśli grzyby są zbierane niezależnie w lesie, w miejscach, które można nazwać przyjaznymi dla środowiska. Proces takiego przygotowania jest dość prosty i szybki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robactwo. Lepiej jest użyć młodych małych grzybów, aby zwinąć je w całości, aby przedmiot był piękniejszy. Jednak duże grzyby będą działać, ale wtedy będziesz musiał pokroić czapki grzybowe na kawałki, takie jak rozmiar, który można włożyć do ust.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby mają nieodłączną goryczkę związaną z tymi grzybami. Dlatego przed obróbką cieplną należy je namoczyć w wodzie. Włóż umyte grzyby do pojemnika, napełnij je wodą, aby je przykryła, przykryj lekkim uciskiem. Zostawiamy na jeden dzień. Zmieniamy wodę, myjemy grzyby, ponownie napełniamy zimną wodą i pozostawiamy na kolejny dzień do namoczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie grzyby ponownie myjemy, wkładamy do emaliowanej patelni, dodajemy sól, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż grzyby opadną na dno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okresowo mieszając i usuwając piankę łyżką cedzakową z powierzchni solanki. Solanka powinna stać się przezroczysta. Odsącz solankę, ale jej nie wylewaj. Wrzuć grzyby do durszlaka. Pozwól wodzie spłynąć z grzybów. Włóż grzyby do wcześniej przygotowanych słoików. Bierzemy małe puszki, do 1 litra, myjemy je roztworem sody i sterylizujemy, gotujemy pokrywki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z solanki przygotowujemy marynatę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła do rondla z solanką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Grzyby układamy szczelnie w słoikach, aż do ramion słoików. Powstałą wrzącą marynatą wlej grzyby do słoików, umieść ziarna pieprzu i goździki w słoikach, liście laurowe i zioła należy usunąć. Zwijamy słoiki pokrywkami i pozwalamy im ostygnąć pod futrem, do góry nogami przykryte ciepłym kocem. Wyjmujemy słoiki z piersiami do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu. Solone grzyby można podawać po 45 dniach starzenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy