skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robactwo. Lepiej jest użyć młodych małych grzybów, aby zwinąć je w całości, aby przedmiot był piękniejszy. Jednak duże grzyby będą działać, ale wtedy będziesz musiał pokroić czapki grzybowe na kawałki, takie jak rozmiar, który można włożyć do ust.
Krok 2:
Grzyby mają nieodłączną goryczkę związaną z tymi grzybami. Dlatego przed obróbką cieplną należy je namoczyć w wodzie. Włóż umyte grzyby do pojemnika, napełnij je wodą, aby je przykryła, przykryj lekkim uciskiem. Zostawiamy na jeden dzień. Zmieniamy wodę, myjemy grzyby, ponownie napełniamy zimną wodą i pozostawiamy na kolejny dzień do namoczenia.
Krok 3:
Następnie grzyby ponownie myjemy, wkładamy do emaliowanej patelni, dodajemy sól, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż grzyby opadną na dno.
Krok 4:
Okresowo mieszając i usuwając piankę łyżką cedzakową z powierzchni solanki. Solanka powinna stać się przezroczysta. Odsącz solankę, ale jej nie wylewaj. Wrzuć grzyby do durszlaka. Pozwól wodzie spłynąć z grzybów. Włóż grzyby do wcześniej przygotowanych słoików. Bierzemy małe puszki, do 1 litra, myjemy je roztworem sody i sterylizujemy, gotujemy pokrywki.
Krok 5:
Z solanki przygotowujemy marynatę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła do rondla z solanką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut.
Krok 6:
Grzyby układamy szczelnie w słoikach, aż do ramion słoików. Powstałą wrzącą marynatą wlej grzyby do słoików, umieść ziarna pieprzu i goździki w słoikach, liście laurowe i zioła należy usunąć. Zwijamy słoiki pokrywkami i pozwalamy im ostygnąć pod futrem, do góry nogami przykryte ciepłym kocem. Wyjmujemy słoiki z piersiami do przechowywania w ciemnym, chłodnym miejscu. Solone grzyby można podawać po 45 dniach starzenia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g