skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki na smalec po węgiersku według listy: smalec, sól, ostra papryka, liść laurowy, czosnek, papryka, ziele angielskie. Sól do tego dania wymaga dużo, powinna być tylko o połowę mniejsza niż waga wybranego kawałka tłuszczu.
najważniejszą rzeczą do wyboru jest główny produkt wysokiej jakości – tłuszcz. Powinien być świeży, dobrze, jeśli jest to młoda Świnka. Lepiej jest wziąć tłuszcz z tylnej części tuszy, jest to możliwe z warstwami mięsa. Kawałek tłuszczu powinien być dość gruby.
kawałek smalcu zwija się w sól, zawija w pergamin i wkłada do torby lub można go umieścić w plastikowym pojemniku na papierowej serwetce, nie owijając niczego, wkładamy do lodówki na trzy dni. Następnie usuwamy tłuszcz z opakowania, strząsamy sól i zwijamy w świeżej partii soli, ponownie wkładamy do lodówki na trzy dni. Procedura powtarza się trzy razy. W wyniku tego procesu tłuszcz traci nadmiar wilgoci i uzyskuje pożądaną strukturę.
liść laurowy i ziele angielskie muszą być drobno zmielone, możesz użyć blendera lub młynka do kawy. Posmaruj smalec tymi posiekanymi przyprawami, posyp solą i ponownie Usuń w chłodne miejsce na trzy dni. Następnie ponownie obieramy resztki soli i przypraw ze smalcu.
w osobnej misce połącz zmieloną ostrą paprykę, posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek, paprykę, resztki soli. Okazuje się, że kleik, pokrywamy go grubą warstwą tłuszczu ze wszystkich stron. Owinąć tłuszcz pergaminem, włożyć do torby i włożyć do lodówki na pięć dni. Po tym czasie smalec po węgiersku można podawać z chlebem i świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g