smalec po węgiersku

lubisz smalec? Następnie przygotuj go po węgiersku! Prawdopodobnie nie ma osoby, która nigdy nie próbowała słonego smalcu po węgiersku. To danie jest przygotowywane na różne sposoby, a smak w każdym przypadku jest oczywiście nowy. Przepisy różnią się czasem gotowania, sposobem (solenie na sucho, gotowanie, wędzenie) i zestawem przypraw. Najprostszym sposobem jest solenie na sucho. Proces ten jest długi, ale dość prosty i okazuje się bardzo pikantną i smaczną przekąską, więc warto poczekać.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 92 % 54 g
węglowodany 3 % 2 g
502 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 17 d 20 min

Przygotuj składniki na smalec po węgiersku według listy: smalec, sól, ostra papryka, liść laurowy, czosnek, papryka, ziele angielskie. Sól do tego dania wymaga dużo, powinna być tylko o połowę mniejsza niż waga wybranego kawałka tłuszczu.
najważniejszą rzeczą do wyboru jest główny produkt wysokiej jakości – tłuszcz. Powinien być świeży, dobrze, jeśli jest to młoda Świnka. Lepiej jest wziąć tłuszcz z tylnej części tuszy, jest to możliwe z warstwami mięsa. Kawałek tłuszczu powinien być dość gruby.
kawałek smalcu zwija się w sól, zawija w pergamin i wkłada do torby lub można go umieścić w plastikowym pojemniku na papierowej serwetce, nie owijając niczego, wkładamy do lodówki na trzy dni. Następnie usuwamy tłuszcz z opakowania, strząsamy sól i zwijamy w świeżej partii soli, ponownie wkładamy do lodówki na trzy dni. Procedura powtarza się trzy razy. W wyniku tego procesu tłuszcz traci nadmiar wilgoci i uzyskuje pożądaną strukturę.
liść laurowy i ziele angielskie muszą być drobno zmielone, możesz użyć blendera lub młynka do kawy. Posmaruj smalec tymi posiekanymi przyprawami, posyp solą i ponownie Usuń w chłodne miejsce na trzy dni. Następnie ponownie obieramy resztki soli i przypraw ze smalcu.
w osobnej misce połącz zmieloną ostrą paprykę, posiekany lub przepuszczony przez prasę czosnek, paprykę, resztki soli. Okazuje się, że kleik, pokrywamy go grubą warstwą tłuszczu ze wszystkich stron. Owinąć tłuszcz pergaminem, włożyć do torby i włożyć do lodówki na pięć dni. Po tym czasie smalec po węgiersku można podawać z chlebem i świeżymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy