bakłażan w sosie pomidorowym na zimę

doceń prosty, ale smaczny preparat na zimę z bakłażan! Bakłażany według tego przepisu są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Już po 50 minutach od rozpoczęcia obróbki cieplnej można już zamówić je w puszkach. Ten przepis jest dobry, ponieważ można go wdrożyć nie tylko latem, w sezonie warzywnym, ale także zimą, ponieważ bakłażany w tym czasie są zawsze na półkach sklepów spożywczych. Produkty są używane minimum, ale wynik jest niesamowity. Możesz to zobaczyć osobiście po ugotowaniu tego dania.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
60 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z proponowanej liczby produktów otrzymasz 8 półlitrowych lub 4 litrowych słoików. Myjemy bakłażany, odcinamy ich łodygi i kroimy w średniej wielkości kostkę. Najpierw pokroiłem bakłażana w kółka, a następnie każdy z nich pokroiłem w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj świeże pomidory, odetnij spód i puree w blenderze. Jeśli wszystkie pomidory nie zmieszczą się natychmiast w misce, zmiel je w kilku krokach. Można je również skręcić w maszynce do mięsa. Okazuje się, że przecier pomidorowy z nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gotowania lepiej jest użyć emaliowanej patelni o odpowiednim rozmiarze. Wlej do niego przygotowane bakłażany, napełnij je przecierem pomidorowym, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. W tym czasie zawartość patelni należy wymieszać, aby pomidor nie przypalił się do dna. Użyłem do tego drewnianej szpatułki, ale możesz wziąć dużą drewnianą łyżkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania bakłażana przygotuj czosnek i pieprz. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wytnij czwartą część z czerwonej ostrej papryki i drobno posiekaj, nie wyrzucaj nasion, pójdą również do naczynia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po dwudziestu minutach od rozpoczęcia gotowania bakłażana w pomidorach dodaj czosnek i pieprz do garnka. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Masa będzie się stopniowo gotować, nie przykryłem patelni pokrywką. 5 minut przed końcem gotowania wlej ocet, wymieszaj. Wyłącz ogień i wlej bakłażana do wysterylizowanych słoików, które zwijamy sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

bakłażan w sosie pomidorowym na zimę to pikantna przystawka do dań głównych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy