skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z proponowanej liczby produktów otrzymasz 8 półlitrowych lub 4 litrowych słoików. Myjemy bakłażany, odcinamy ich łodygi i kroimy w średniej wielkości kostkę. Najpierw pokroiłem bakłażana w kółka, a następnie każdy z nich pokroiłem w kostkę.
Krok 2:
Umyj świeże pomidory, odetnij spód i puree w blenderze. Jeśli wszystkie pomidory nie zmieszczą się natychmiast w misce, zmiel je w kilku krokach. Można je również skręcić w maszynce do mięsa. Okazuje się, że przecier pomidorowy z nasionami.
Krok 3:
Do gotowania lepiej jest użyć emaliowanej patelni o odpowiednim rozmiarze. Wlej do niego przygotowane bakłażany, napełnij je przecierem pomidorowym, dodaj sól, cukier i olej roślinny. Wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. W tym czasie zawartość patelni należy wymieszać, aby pomidor nie przypalił się do dna. Użyłem do tego drewnianej szpatułki, ale możesz wziąć dużą drewnianą łyżkę.
Krok 4:
Podczas gotowania bakłażana przygotuj czosnek i pieprz. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wytnij czwartą część z czerwonej ostrej papryki i drobno posiekaj, nie wyrzucaj nasion, pójdą również do naczynia.
Krok 5:
Po dwudziestu minutach od rozpoczęcia gotowania bakłażana w pomidorach dodaj czosnek i pieprz do garnka. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Masa będzie się stopniowo gotować, nie przykryłem patelni pokrywką. 5 minut przed końcem gotowania wlej ocet, wymieszaj. Wyłącz ogień i wlej bakłażana do wysterylizowanych słoików, które zwijamy sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
bakłażan w sosie pomidorowym na zimę to pikantna przystawka do dań głównych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g