Wybierz wypróbowane i idealne przepisy kulinarne we własnym soku na zimę w projekcie Kucharskim 1000.menu. Spróbuj ugotować Super uniwersalny preparat z jagód, różnych owoców, zwykłych warzyw, a nawet mięsa. Konserwowanie z cukrem, aromatycznymi przyprawami, z solą i bez, z pestkami lub czystym miąższem. Z termosterylizacją i bez gotowania.
owoce i jagody we własnym soku na zimę są jednym z cudownych źródeł witamina dla dzieci i dorosłych w zimnych porach roku. Główną zasadą doboru surowców do takich półfabrykatów jest soczystość i jakość komponentów. Owoce powinny być dojrzałe, bez uszkodzeń i zgnilizny. Zwykłe jagody, w których jest dużo małych nasion (porzeczki, truskawki, maliny), najlepiej łączyć z mięsistymi odmianami owoców: morelami, brzoskwiniami, jabłkami. Śliwka, która ma lekkie właściwości przeczyszczające, dobrze komponuje się z gruszką lub jabłkami. Gruszki, aby zagwarantować długotrwałe przechowywanie, należy łączyć z owocami zawierającymi kwas.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na własne soki na zimę:
ciekawy przepis:
1. Posortuj owoce i jagody, umyj, wysusz, usuń kości i ogony. Morele, brzoskwinie, śliwki podzielić na pół; jabłka, gruszki pokroić w zgrabne małe plasterki.
2. Umieść szczelnie w czysto umytych przygotowanych pojemnikach.
3. Przykryj cukrem.
4. Dodaj trochę wody do owoców o niskiej zawartości soku lub napełnij jedną trzecią pojemnika soczystymi jagodami.
5. Przykryj słoiki, umieść w wodzie do sterylizacji na 30-40 minut.
6. Pod koniec obróbki cieplnej słoiki są hermetycznie zamknięte, odwrócone, owinięte i powoli schłodzone pod "futrem".
pięć najszybszych przepisów na własne soki na zimę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
galaretka w soku jabłkowym | 10 min | 42 | +8 |
sok jabłkowo-pomidorowy | 10 min | 38 | +37 |
pikantny sos pomidorowy | 20 min | 25 | +70 |
wiśnia we własnym soku do ciast | 35 min | 187 | +26 |
ogórki w soku pomidorowym na zimę | 40 min | 29 | +56 |
przydatne wskazówki:
* jeśli owoce w pojemnikach uległy znacznemu skurczowi, możesz uzupełnić słoiki surowcami, a następnie określić czas sterylizacji.
* z różnych owoców jagodowych we własnym soku możesz przygotować zdrowe galaretki, kompoty, dressingi do owsianki lub użyć jako wypełniacza do naleśników, pierogów, wypieków.