skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić truskawki we własnym soku na zimę? Przygotuj wszystkie składniki wymienione na liście. Wybierz dojrzałe jagody, bez wad i uszkodzeń. Aby truskawki zachowały swój kształt, weź gęste jagody o małych rozmiarach. Należy pamiętać, że jeden kilogram truskawek wystarcza na dwa słoiki o pojemności 0,5 litra.
Krok 2:
Posortuj jagody, usuń szypułki. Ponieważ truskawki są przygotowywane bez długotrwałej obróbki cieplnej, należy usunąć wszystkie pomarszczone, zepsute okazy. To bardzo ważne.
Krok 3:
Dokładnie opłucz truskawki kilka razy w zimnej wodzie. Następnie należy wysuszyć jagodę. Rozprowadzam go na ręczniku kuchennym lub papierowych serwetkach i zostawiam w ten sposób na chwilę.
Krok 4:
Wyślij truskawki do głębokiego kubka. Posyp cukrem granulowanym w ilości 300 gramów cukru na 1 kilogram jagód.
Krok 5:
Pozostaw truskawki na 8-10 godzin. Zwykle przygotowuję wieczorem i nalegam na jagody przez całą noc w temperaturze pokojowej, przykryte lekkim ręcznikiem lub gazą. Jeśli gotujesz w ciągu dnia, a w pokoju jest za gorąco, Usuń truskawki w cieniu, w przeciwnym razie fermentują. Po wyznaczonym czasie pojawia się dużo soku, a jagoda dosłownie w nim unosi się.
Krok 6:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki, najlepiej sodą i kilkakrotnie spłucz. Sterylizuj w dowolny sposób. Napełnij słoiki truskawkami i sokiem. Można nakładać zjeżdżalnią, jagody nieco opadną podczas sterylizacji. Na wierzch każdego słoika posyp szczyptą kwasu cytrynowego. Kwas posłuży jako doskonały środek konserwujący, który pozwoli Ci dłużej zachować obrabiany przedmiot.
Krok 7:
Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami. Wyślij do rondla, wlej" na wieszaki & quot; ciepłą wodę i postaw na dużym ogniu. Połóż ręcznik na dnie patelni. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i sterylizuj przez 10 minut. Jeśli masz litrowy słoik, gotuj przez 15 minut.
Krok 8:
Zakorkuj słoiki pokrywkami i odwróć górę do dołu. Przykryj górę ręcznikiem i pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie.
Krok 9:
Truskawki we własnym soku są gotowe! Przechowuj słoiki w lodówce lub w chłodnej piwnicy.
taki deser sam w sobie jest pyszny. Truskawki we własnym soku mogą być również używane jako nadzienie do ciast, pierogów, naleśników i tak dalej. Z takiej jagody uzyskuje się pyszną i pachnącą galaretkę lub napój owocowy.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g