truskawki we własnym soku na zimę

zachowaj truskawkowy smak lata przez całą zimę! Truskawki we własnym soku są przygotowywane na zimę bez dodawania wody, dzięki czemu jagody zachowują swój smak i świeżość w jak największym stopniu. A szczypta kwasu cytrynowego utrzyma ten domowy preparat przez długi czas!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
115 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić truskawki we własnym soku na zimę? Przygotuj wszystkie składniki wymienione na liście. Wybierz dojrzałe jagody, bez wad i uszkodzeń. Aby truskawki zachowały swój kształt, weź gęste jagody o małych rozmiarach. Należy pamiętać, że jeden kilogram truskawek wystarcza na dwa słoiki o pojemności 0,5 litra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj jagody, usuń szypułki. Ponieważ truskawki są przygotowywane bez długotrwałej obróbki cieplnej, należy usunąć wszystkie pomarszczone, zepsute okazy. To bardzo ważne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie opłucz truskawki kilka razy w zimnej wodzie. Następnie należy wysuszyć jagodę. Rozprowadzam go na ręczniku kuchennym lub papierowych serwetkach i zostawiam w ten sposób na chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij truskawki do głębokiego kubka. Posyp cukrem granulowanym w ilości 300 gramów cukru na 1 kilogram jagód.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw truskawki na 8-10 godzin. Zwykle przygotowuję wieczorem i nalegam na jagody przez całą noc w temperaturze pokojowej, przykryte lekkim ręcznikiem lub gazą. Jeśli gotujesz w ciągu dnia, a w pokoju jest za gorąco, Usuń truskawki w cieniu, w przeciwnym razie fermentują. Po wyznaczonym czasie pojawia się dużo soku, a jagoda dosłownie w nim unosi się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki, najlepiej sodą i kilkakrotnie spłucz. Sterylizuj w dowolny sposób. Napełnij słoiki truskawkami i sokiem. Można nakładać zjeżdżalnią, jagody nieco opadną podczas sterylizacji. Na wierzch każdego słoika posyp szczyptą kwasu cytrynowego. Kwas posłuży jako doskonały środek konserwujący, który pozwoli Ci dłużej zachować obrabiany przedmiot.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami. Wyślij do rondla, wlej" na wieszaki & quot; ciepłą wodę i postaw na dużym ogniu. Połóż ręcznik na dnie patelni. Po ugotowaniu zmniejsz ogień i sterylizuj przez 10 minut. Jeśli masz litrowy słoik, gotuj przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zakorkuj słoiki pokrywkami i odwróć górę do dołu. Przykryj górę ręcznikiem i pozostaw w ten sposób, aż całkowicie ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Truskawki we własnym soku są gotowe! Przechowuj słoiki w lodówce lub w chłodnej piwnicy.

taki deser sam w sobie jest pyszny. Truskawki we własnym soku mogą być również używane jako nadzienie do ciast, pierogów, naleśników i tak dalej. Z takiej jagody uzyskuje się pyszną i pachnącą galaretkę lub napój owocowy. 

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy