Koktajl truskawkowy banan

pyszna i łatwa do zrobienia owocowa uczta! Koktajl truskawkowy z bananem to delikatna i aromatyczna uczta, którą można przygotować w kilka minut. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli, podawaj na śniadanie, kolację lub deser!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
78 kcal
IG: 27 / 47 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl truskawkowy z bananem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Proporcje można zmienić w dowolnym kierunku według własnych upodobań. Banany wybierz najbardziej dojrzałe i pachnące. Truskawki można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Ale zamrożone należy najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki i usuń kucyki. Obierz banany i pokrój na kawałki. Umieść przygotowane truskawki i banany w stacjonarnym blenderze. Im mocniejszy masz blender, tym bardziej jednorodny i przewiewny będzie gotowy napój.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamknij Blender pokrywką i przy maksymalnej mocy zmiel wszystko na gładką masę. Tłuczone truskawki i banany są bardzo gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko do blendera. Do smaku dodaj cukier lub dodaj miód. W ilości cukru skup się na słodyczy truskawek i bananów. Jeśli są bardzo słodkie, cukier może w ogóle nie być potrzebny. Ponownie włącz blender i wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli lubisz bardziej płynną konsystencję, możesz dodać więcej mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koktajl truskawkowy z bananami jest gotowy! Wlej go do szklanek, udekoruj według własnych upodobań i poczęstuj się! Grube słomki są idealne do koktajli. Smacznego!

smoothie to gęsty napój z owoców, jagód lub warzyw. Jako płynna baza dodaje się do niej mleko, jogurt lub sok. Taki napój jest znacznie zdrowszy niż sok, ponieważ zawiera dużo błonnika. Kiedy pijesz sok owocowy, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Koktajl zachowuje wszystkie węglowodany, a dzięki błonnikowi jest wolniej wchłaniany. 

jeśli używasz kwaśnych jagód lub owoców do przygotowania koktajli, weź mleko roślinne, ponieważ zwykłe może zsiadać w kwaśnym środowisku. 

koktajle zawsze wychodzą jasne i piękne. Dlatego nie tylko nasycają witaminy, ale także poprawiają nastrój! 

dietetycy zalecają picie koktajli owocowych na śniadanie i koktajli warzywnych na lunch lub kolację. 

zamiast cukru można użyć słodzika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy