cukinia z pomidorami i majonezem smażona

pyszne zarówno na ciepło, jak i schłodzone. Kolejny ciekawy przepis na smażoną cukinię. Tym razem ze świeżymi pomidorami. Smakowity. Najbardziej w upale. Dzięki jasnemu wyglądowi i pięknej strukturze przystawka jest idealna na świąteczny stół. Możesz zostawić warzywa w dwóch rzędach lub zrobić prawdziwe wieżyczki, naprzemiennie cukinię z pomidorami. Okaże się bardzo pięknie, jeśli cukinia i pomidory mają małą średnicę. W takim przypadku wieżyczki można nakłuć na szaszłyki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 68 % 13 g
węglowodany 26 % 5 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować smażoną cukinię z pomidorami i majonezem, potrzebujemy: młodej cukinii o cienkiej skórce, dojrzałych pomidorów o tej samej średnicy co cukinia, oleju roślinnego, czarnego pieprzu i soli

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 cm. cukinię posolić, wymieszać i odstawić na 10 minut. Odcedź uwolniony sok. Cukinia sól, pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w plastry o tej samej grubości co cukinia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: majonezu, koperku, czosnku, czarnego pieprzu i soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz majonez z solą, mielonym pieprzem, koperkiem czosnkowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim cukinię z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś smażoną cukinię na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie ułóż na talerzu w jednej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż krążki pomidorów w jednej warstwie na talerzu. Posmaruj sosem majonezowym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż krążki cukinii na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj je również majonezem. Udekoruj danie świeżymi ziołami (koperek, pietruszka, kolendra). Podaj przystawkę do stołu. Smacznego!

ze względu na prostotę i szybkość przygotowania tej wspaniałej przekąski bardzo często pojawia się w różnych letnich i jesiennych numerach magazynów kulinarnych, na różnych stronach kulinarnych (nasza strona nie była wyjątkiem) i oczywiście na stołach gospodyń domowych. Mimo to lato to lato, w którym należy preferować świeże warzywa i owoce. A cukinia pod tym względem jest również dostępna ze względu na jej taniość i możliwość samodzielnej uprawy w ogrodzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy