skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić herbatę, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Rokitnik może być stosowany zarówno świeży, jak i mrożony. Zagotuj wodę osobno. Spłucz świeże liście mięty wodą. Napar z herbaty można stosować w kolorze czarnym, zielonym, białym lub z niewielkimi dodatkami, aby nie zakłócały aromatu rokitnika gotowej herbaty. Używam czarnej herbaty.
Krok 2:
Dokładnie umyj naczynia do parzenia herbaty i spłucz gorącą wodą, aby się rozgrzały. Zrobię herbatę w prasie francuskiej. Wlej trochę naparu z czarnej herbaty do francuskiej prasy i dodaj miętę. Nawiasem mówiąc, mięta może być używana świeża, suszona lub mrożona.
Krok 3:
Zalej zawartość wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 3-5 minut. W tym czasie herbata zostanie zaparzona, aromat mięty przejdzie do herbaty. A sam napój trochę ostygnie.
Krok 4:
Zalej jagody rokitnika wrzącą wodą i odstaw na minutę. Po co wlewać wrzącą wodę? Jeśli jagody zostaną zamrożone, rozmrożą się i szybko się rozgrzeją. W przypadku świeżych jagód ten proces również przyniesie korzyści. Oprócz tego, że jagody się rozgrzeją, zostaną umyte.
Krok 5:
Odcedź jagody i zetrzyj same jagody widelcem lub łyżką, aby wypuściły sok. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się jagód, nałóż mały ręcznik na miskę i dłoń łyżką.
Krok 6:
Rozgniecione jagody wraz z sokiem Wyślij do francuskiej prasy na herbatę. Wszystko wymieszaj i przykryj pokrywką. Odstaw herbatę na kolejne 5-10 minut. Następnie opuść tłok prasy francuskiej na dno, oddzielając w ten sposób wszystkie dodatki od napoju i wlej herbatę do przygotowanych filiżanek. Jeśli parzysz herbatę w czajniku, odcedź herbatę przez sitko.
Krok 7:
Dodaj cukier lub miód do gotowej herbaty. Miłego picia herbaty!
na gorąco taka herbata jest doskonałym napojem rozgrzewającym w okresie jesienno-zimowym. A w letnie upały możesz przygotować taką herbatę na zimno, uzupełnioną kostkami lodu. To będzie wspaniały środek odświeżający.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g