herbata z rokitnika

aromatyczny, pyszny i bardzo zdrowy napój! Herbata z rokitnika jest popularna wśród wielu osób, zwłaszcza tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia. Niepowtarzalny smak i jasny kolor poprawiają nastrój i poprawiają apetyt. Korzyści z takiego napoju są nieocenione w sezonie chorób układu oddechowego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 kwietnia-3 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić herbatę, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Rokitnik może być stosowany zarówno świeży, jak i mrożony. Zagotuj wodę osobno. Spłucz świeże liście mięty wodą. Napar z herbaty można stosować w kolorze czarnym, zielonym, białym lub z niewielkimi dodatkami, aby nie zakłócały aromatu rokitnika gotowej herbaty. Używam czarnej herbaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj naczynia do parzenia herbaty i spłucz gorącą wodą, aby się rozgrzały. Zrobię herbatę w prasie francuskiej. Wlej trochę naparu z czarnej herbaty do francuskiej prasy i dodaj miętę. Nawiasem mówiąc, mięta może być używana świeża, suszona lub mrożona.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej zawartość wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 3-5 minut. W tym czasie herbata zostanie zaparzona, aromat mięty przejdzie do herbaty. A sam napój trochę ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej jagody rokitnika wrzącą wodą i odstaw na minutę. Po co wlewać wrzącą wodę? Jeśli jagody zostaną zamrożone, rozmrożą się i szybko się rozgrzeją. W przypadku świeżych jagód ten proces również przyniesie korzyści. Oprócz tego, że jagody się rozgrzeją, zostaną umyte.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź jagody i zetrzyj same jagody widelcem lub łyżką, aby wypuściły sok. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się jagód, nałóż mały ręcznik na miskę i dłoń łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgniecione jagody wraz z sokiem Wyślij do francuskiej prasy na herbatę. Wszystko wymieszaj i przykryj pokrywką. Odstaw herbatę na kolejne 5-10 minut. Następnie opuść tłok prasy francuskiej na dno, oddzielając w ten sposób wszystkie dodatki od napoju i wlej herbatę do przygotowanych filiżanek. Jeśli parzysz herbatę w czajniku, odcedź herbatę przez sitko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier lub miód do gotowej herbaty. Miłego picia herbaty!

na gorąco taka herbata jest doskonałym napojem rozgrzewającym w okresie jesienno-zimowym. A w letnie upały możesz przygotować taką herbatę na zimno, uzupełnioną kostkami lodu. To będzie wspaniały środek odświeżający.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g

Podobne przepisy