domowe mleko migdałowe

ciekawy, smaczny i zdrowy napój dwuskładnikowy. Nie ma niewielu przepisów na dania składające się z dwóch składników. Chcę zatrzymać się na jednym z najciekawszych i najprostszych - mleko migdałowe. To napój świetna alternatywa dla zwykłego mleka pochodzenia zwierzęcego. Ten napój roślinny docenią osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Możesz przygotować taki napój w kilka sekund, okazuje się pyszne mleko, praktycznie nie różniące się smakiem od zwykłego. Ponadto jego smak można zmienić, dodając różnego rodzaju składniki, na przykład wanilię, cynamon, suszone owoce, cukier itp.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 64 % 18 g
węglowodany 14 % 4 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na mleko migdałowe. Są tylko dwa: sam orzech migdałowy i czysta filtrowana woda. Sam proces przygotowania mleka migdałowego to dosłownie kilka minut, ale musisz wcześniej przygotować orzechy do tego procesu. Orzechy dokładnie spłukujemy wodą, wkładamy do miski i napełniamy zimną czystą wodą, zostawiamy na noc. Rano spuszczamy wodę, migdały powinny puchnąć, po raz kolejny dobrze myjemy orzechy wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Skórki orzechów nie trzeba usuwać, ponieważ jądra zostaną zmielone w blenderze na mąkę. W blenderze lub innym urządzeniu, na którym orzechy można bardzo drobno zmielić, włóż migdały. Jeśli nie ma blendera z dużą miską, migdały można zmielić w młynku do kawy, a następnie ubić okruchy migdałów z wodą trzepaczką lub mikserem, aż do uzyskania napoju mlecznego. Kto chce słodszego napoju, może dodać kilka umytych i bez pestek daktyli lub suszonych śliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz dodać kakao, miód, wanilię, cynamon lub inny smak. Wlej przegotowaną zimną wodę do miski blendera. Zamknij Blender pokrywką i zmiel masę z maksymalną prędkością przez około 2 minuty. Następnie masę orzechową przefiltrowujemy przez sitko z bardzo drobną siatką lub gazą złożoną w kilku warstwach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasta nie można wyrzucić, ale pozostawić do pieczenia. Ciasto z mąką migdałową nabierze przyjemnego orzechowego smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mleko migdałowe można podawać z ciasteczkami, bułeczkami jako samodzielny produkt lub dodawać do herbaty, kawy lub kakao. Mleko migdałowe można przechowywać w lodówce do 4 dni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: