koktajl z ogórków

koktajl ogórkowy jest idealny do diety i po prostu zdrowej diety. Tego lata ogarnęła mnie fala przepisów na różne koktajle i kompoty. Zwykle jem świeże warzywa i owoce, ale tego lata postanowiłem trochę poeksperymentować. I to mnie naprawdę urzekło. Koktajle są nie tylko niezwykle zdrowe, ale także bardzo wygodne - gotowe śniadanie w 5-10 minut. I nic więcej nie jest potrzebne. Opublikowałem już trzy przepisy na koktajle truskawkowe, kiwi i wiciokrzew. W najbliższej przyszłości planuję opublikować jeszcze dwa przepisy na smoothie z jagodami i morelami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować koktajl z ogórków, potrzebujemy: kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu, ogórków, kilku gałązek koperku i pietruszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj koperek i pietruszkę, strząśnij wodę. Grubo posiekaj warzywa nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść ogórki i koperek z natką pietruszki w misce blendera. Wlać schłodzony kefir.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij masę, aż będzie gładka. Gotowy koktajl wlać do szklanek i podać. Smacznego!

to podstawowy przepis na smoothie z ogórków. Ogólnie istnieje wiele opcji tego napoju. Jego smak można zmieniać, dodając różne warzywa (zwłaszcza bazylię i kolendrę), a zamiast zieleni można dodać różne jagody lub owoce. Zwykle dodaje się owoce takie jak jabłko, gruszka, banan. Dobrze komponują się ogórki z ananasami.

korzyści płynące z smoothie są niezaprzeczalne. Wiele badań wykazało, że dieta zawierająca świeże owoce zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Są dobrym i naturalnym źródłem wielu składników odżywczych chroniących serce, takich jak witamina C, kwas foliowy i potas. Istnieją również dowody na to, że owoce zawierające flawonoidy (pigmenty, które nadają owocom różnorodny kolor), takie jak czerwone jabłka, pomarańcze, grejpfruty, jagody, mogą również chronić choroby sercowo-naczyniowe.

koktajle warzywne mają również korzystne właściwości. Większość takich koktajli zawiera wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 i białka. Ilość i jakość składników odżywczych zależy całkowicie od tego, jakie składniki dodasz do swojego napoju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g

Podobne przepisy