budyń mleczny

tradycyjne angielskie danie Twoje dziecko będzie żuć oba policzki! Idealny przepis na jedzenie dla niemowląt to codzienny posiłek, który zapewnia prawdziwą przyjemność. Mam na myśli oczywiście budyń mleczny, zrobiony według staromodnego przepisu kuchni angielskiej.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 62 % 18 g
150 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.

wlej mleko do rondla, dodaj cukier waniliowy i zagotuj. Gdy mleko stoi na kuchence, ubij żółtka z cukrem trzepaczką, aby masa stała się biała. Następnie dodaj mąkę do mieszanki żółtkowej. Dobrze wymieszaj, aż będzie jednorodny. Teraz wlej gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając mieszaninę trzepaczką. Podpalamy, dodajemy skrobię i bez przerwy mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Wyjmij z pieca i pozwól mu ostygnąć. Włóż masło do mieszanki, ubij mikserem. Oddzielnie ubij białka do uporczywej piany i ostrożnie dodaj do całkowitej masy. Posmaruj formę masłem, wlej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika na pięć minut, nie więcej. Wyjmujemy, schładzamy i podajemy do stołu wraz z dowolnym dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy