budyń mleczny
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej mleko do rondla, dodaj cukier waniliowy i zagotuj. Gdy mleko stoi na kuchence, ubij żółtka z cukrem trzepaczką, aby masa stała się biała. Następnie dodaj mąkę do mieszanki żółtkowej. Dobrze wymieszaj, aż będzie jednorodny. Teraz wlej gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając mieszaninę trzepaczką. Podpalamy, dodajemy skrobię i bez przerwy mieszamy doprowadzamy do wrzenia. Wyjmij z pieca i pozwól mu ostygnąć. Włóż masło do mieszanki, ubij mikserem. Oddzielnie ubij białka do uporczywej piany i ostrożnie dodaj do całkowitej masy. Posmaruj formę masłem, wlej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika na pięć minut, nie więcej. Wyjmujemy, schładzamy i podajemy do stołu wraz z dowolnym dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g