ciasto na gofry Wiedeńskie w kaflownicy elektrycznej

ze zwykłych potraw, szybkie i proste w przygotowaniu! Ciasto na gofry Wiedeńskie w szafce elektrycznej wcale nie jest skomplikowanym przepisem, poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Gofry upieczone z takiego ciasta są bujne, pachnące i bardzo smaczne!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 58 % 33 g
310 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na gofry Wiedeńskie w kafel elektryczny? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki. Ma to na celu zmiękczenie i ułatwienie pracy. Można go natychmiast pokroić na kawałki i umieścić w głębokim pojemniku, w którym przygotujesz ciasto — dzięki czemu stanie się miękkie szybciej. Wybierz wysokiej jakości i naturalny olej, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier do głębokiego pojemnika na kawałki masła. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach. Ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ubij jaja kurze w oleju. Ponownie ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie, ale już na szybkich obrotach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do kadzi i podgrzej trochę, do 35-40 stopni. Ostrożnie wlej trochę ciepłego mleka do pojemnika w częściach, nie przestając ubijać przyszłego ciasta waflowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po wlaniu całego mleka dodaj trochę soku z cytryny do ciasta. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej je przez sito, a także Dodaj części do pojemnika do pozostałych składników. Kontynuuj wyrabianie ciasta. Doprowadź go do gładkości, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dostosuj konsystencję ciasta ilością mąki. Powinien być kremowy, jak w przypadku naleśników, ale nieco grubszy. Pozostaw ciasto na 10 minut. Odbywa się to w celu uwolnienia glutenu z mąki. Następnie możesz przejść bezpośrednio do pieczenia gofrów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby to zrobić, rozgrzej gofrownicę lub multipekar z włożonymi specjalnymi dyszami do robienia gofrów wiedeńskich. Robiąc to, pamiętaj o nasmarowaniu paneli niewielką ilością oleju roślinnego, aby gofry się nie przykleiły i można je łatwo wyjąć z formy. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla silikonowego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na rozgrzanych panelach umieść 2 łyżki ciasta waflowego na środku (możesz szybko rozprowadzić ciasto na środku do krawędzi za pomocą łyżki) i zamknij pokrywkę gofrownicy (multipekar). Piec gofry przez 5-7 minut, aby uzyskać ładny złoty kolor. Okresowo sprawdzaj ich gotowość, ponieważ moc gofrownic jest inna. Wyjmij gotowe gofry z formy i użyj noża, aby je przyciąć, jeśli to konieczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gofry Wiedeńskie upieczone z tego ciasta są szczególnie smaczne właśnie upieczone. Podawaj je z lodami, dżemem, różnymi sosami, jagodami i owocami. Smacznego!

kończy się 12 kwadratowymi chrupiącymi goframi, a całkowity czas przygotowania ciasta i pieczenia gofrów wynosi nieco ponad godzinę.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy