skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na gofry Wiedeńskie w kafel elektryczny? Przygotuj jedzenie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki. Ma to na celu zmiękczenie i ułatwienie pracy. Można go natychmiast pokroić na kawałki i umieścić w głębokim pojemniku, w którym przygotujesz ciasto — dzięki czemu stanie się miękkie szybciej. Wybierz wysokiej jakości i naturalny olej, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Wlej cukier do głębokiego pojemnika na kawałki masła. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach. Ubij masło z cukrem, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Następnie ubij jaja kurze w oleju. Ponownie ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie, ale już na szybkich obrotach.
Krok 4:
Wlej mleko do kadzi i podgrzej trochę, do 35-40 stopni. Ostrożnie wlej trochę ciepłego mleka do pojemnika w częściach, nie przestając ubijać przyszłego ciasta waflowego.
Krok 5:
Po wlaniu całego mleka dodaj trochę soku z cytryny do ciasta. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej je przez sito, a także Dodaj części do pojemnika do pozostałych składników. Kontynuuj wyrabianie ciasta. Doprowadź go do gładkości, aby nie było grudek.
Krok 6:
Dostosuj konsystencję ciasta ilością mąki. Powinien być kremowy, jak w przypadku naleśników, ale nieco grubszy. Pozostaw ciasto na 10 minut. Odbywa się to w celu uwolnienia glutenu z mąki. Następnie możesz przejść bezpośrednio do pieczenia gofrów.
Krok 7:
Aby to zrobić, rozgrzej gofrownicę lub multipekar z włożonymi specjalnymi dyszami do robienia gofrów wiedeńskich. Robiąc to, pamiętaj o nasmarowaniu paneli niewielką ilością oleju roślinnego, aby gofry się nie przykleiły i można je łatwo wyjąć z formy. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla silikonowego.
Krok 8:
Na rozgrzanych panelach umieść 2 łyżki ciasta waflowego na środku (możesz szybko rozprowadzić ciasto na środku do krawędzi za pomocą łyżki) i zamknij pokrywkę gofrownicy (multipekar). Piec gofry przez 5-7 minut, aby uzyskać ładny złoty kolor. Okresowo sprawdzaj ich gotowość, ponieważ moc gofrownic jest inna. Wyjmij gotowe gofry z formy i użyj noża, aby je przyciąć, jeśli to konieczne.
Krok 9:
Gofry Wiedeńskie upieczone z tego ciasta są szczególnie smaczne właśnie upieczone. Podawaj je z lodami, dżemem, różnymi sosami, jagodami i owocami. Smacznego!
kończy się 12 kwadratowymi chrupiącymi goframi, a całkowity czas przygotowania ciasta i pieczenia gofrów wynosi nieco ponad godzinę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g