skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną galaretkę lnianą z siemienia lnianego? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Ilość miodu można dostosować do własnych upodobań. Miód można zastąpić słodzikiem lub zwykłym cukrem.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla i zagotuj. Możesz to zrobić natychmiast w powolnej kuchence. Aby to zrobić, ustaw tryb "Gotowanie" na 10 minut i poczekaj, aż woda się zagotuje.
Krok 3:
Wlej wrzącą wodę do miski wolnowaru. Następnie wlej nasiona lnu. Nie musisz ich spłukiwać.
Krok 4:
Zamknij pokrywę urządzenia i ustaw Multicooker w trybie "Multipowar" na 70 minut w temperaturze 90°C. bardzo ważne jest ustawienie temperatury: woda nie powinna się gotować, ale być wystarczająco gorąca. W tej temperaturze gluten jest uwalniany z lnu, który zagęszcza galaretkę bez skrobi. Skoncentruj się na swojej technice.
Krok 5:
Wyjmij miskę z powolnej kuchenki i schłodź bulion, aż będzie ciepły. Gdy galaretka ostygnie, gęstnieje. Dodaj miód i sok z cytryny do jeszcze ciepłej galaretki i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Następnie odcedź bulion przez sito, odcinając nasiona lnu. Nasiona można wyrzucić lub umyć, osuszyć i dodać do wypieków.
Krok 7:
Galaretka jest dość ciemna i średnio gęsta. Jeśli potrzebujesz cieplejszej galaretki, dodaj więcej wody.
Krok 8:
Wlej galaretkę do szklanek lub filiżanek i podawaj na ciepło lub schłodzoną. Możesz pić ½ szklanki 3 razy dziennie. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g