galaretka lniana z siemienia lnianego

pyszne, gęste, zdrowe, bez skrobi, dla całej rodziny! Galaretka na bazie lnu służy do poprawy krążenia krwi i metabolizmu. Jest to nie tylko smaczny, ale także leczniczy napój, który pije się w celu zwiększenia odporności. Do galaretki potrzebujesz tylko lnu i wody. Dodaj miód i sok z cytryny, jeśli chcesz.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
74 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną galaretkę lnianą z siemienia lnianego? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. Ilość miodu można dostosować do własnych upodobań. Miód można zastąpić słodzikiem lub zwykłym cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla i zagotuj. Możesz to zrobić natychmiast w powolnej kuchence. Aby to zrobić, ustaw tryb "Gotowanie" na 10 minut i poczekaj, aż woda się zagotuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wrzącą wodę do miski wolnowaru. Następnie wlej nasiona lnu. Nie musisz ich spłukiwać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamknij pokrywę urządzenia i ustaw Multicooker w trybie "Multipowar" na 70 minut w temperaturze 90°C. bardzo ważne jest ustawienie temperatury: woda nie powinna się gotować, ale być wystarczająco gorąca. W tej temperaturze gluten jest uwalniany z lnu, który zagęszcza galaretkę bez skrobi. Skoncentruj się na swojej technice.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij miskę z powolnej kuchenki i schłodź bulion, aż będzie ciepły. Gdy galaretka ostygnie, gęstnieje. Dodaj miód i sok z cytryny do jeszcze ciepłej galaretki i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odcedź bulion przez sito, odcinając nasiona lnu. Nasiona można wyrzucić lub umyć, osuszyć i dodać do wypieków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Galaretka jest dość ciemna i średnio gęsta. Jeśli potrzebujesz cieplejszej galaretki, dodaj więcej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej galaretkę do szklanek lub filiżanek i podawaj na ciepło lub schłodzoną. Możesz pić ½ szklanki 3 razy dziennie. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy