smażone placki z jajkiem ryżowym i zieloną cebulą
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować.
Krok 2:
W wodzie o temperaturze pokojowej rozcieńczyć drożdże, sól cukier, dodać olej roślinny.
Krok 3:
Dodaj mąkę w małych porcjach, zagniataj ciasto, które nie przylgnie do rąk. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Gdy ciasto jest odpowiednie, zrób nadzienie: ugotuj ryż do miękkości, spłucz, Dodaj do niego jajka ugotowane na twardo, posiekaną zieloną cebulę, sól, dodaj czarny mielony pieprz, wymieszaj.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego kółka, robię to za pomocą miski.
Krok 6:
Połóż nadzienie na każdym kółku, ściśnij krawędzie.
Krok 7:
Uformuj placek. Smażyć z obu stron na oleju roślinnym, ogień nie powinien być silny, aby ciasta miały czas na gotowanie i nie paliły się.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g