skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Ilość składników jest raczej punktem odniesienia, ponieważ każdy ma inny gust i preferencje. Jako zaparzacz używam czarnej herbaty, ale możesz też wziąć zieloną. Cynamon w proszku i kij, ważony cynamon lepiej wziąć od zaufanych sprzedawców. Jako słodzik używam białego cukru, możesz wziąć brązowy, miód lub całkowicie go odrzucić. Cytryna zostanie dodana do gotowej herbaty. Umieść czajnik do gotowania.
Krok 2:
Wybrane naczynia do parzenia herbaty - może to być czajniczek, kubek lub termos spłukany wrzącą wodą.
Krok 3:
Dodaj zaparzacz do przygotowanego czajnika-czarna herbata (możesz użyć herbaty w torebkach), cynamon w proszku.
Krok 4:
Dodaj również cukier do czajnika, włóż laskę cynamonu. Jeśli zostanie użyty miód, należy go dodać do już parzonej herbaty i lekko schłodzić, aby zachować korzystne właściwości tego produktu.
Krok 5:
Napełnij czajnik przegotowaną wodą, delikatnie wymieszaj zawartość, Zamknij czajnik pokrywką i przykryj czymś ciepłym. Pozostaw herbatę do zaparzenia na 10-15 minut.
Krok 6:
Po określonym czasie napój można wlać do szklanek lub filiżanek. W każdej szklance umieść plasterek cytryny i wlej parzoną herbatę. Taka herbata jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. Możesz również dodać liście mięty, melisy.
herbata cynamonowa jest nie tylko bardzo aromatyczna i smaczna, ale także bardzo zdrowa. Aby urozmaicić szare dni powszednie, możesz szybko, prosto i łatwo przygotować tak pyszny gorący napój. Możesz podawać taką herbatę bez wszystkiego lub możesz zaoferować słodycze, domowe dżemy bez dodawania cukru do herbaty.
dzięki aromatowi cynamonu taka herbata podnosi na duchu, dodaje energii i rozgrzewa w wilgotne dni.
ponadto taki napój jest doskonałym rozwiązaniem w upalne dni, jeśli jest podawany na zimno.
zwiększając lub zmniejszając zaparzacz, wybierając nową odmianę herbaty, dodając miód lub dżem do herbaty - za każdym razem możesz zrobić zupełnie nową pyszną herbatę cynamonową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g