sok pomidorowy przez sokowirówkę na zimę

najbardziej optymalna opcja przygotowania soku pomidorowego. Bardzo wygodny sposób na wyciskanie soku. Taki sok można pić natychmiast po ugotowaniu i schłodzeniu, a wspaniałą rzeczą jest to, że można go konserwować na zimę. Bez sterylizacji i bez dodatku esencji octowej. Świetnie stoi do lata. Sok można doskonale wykorzystać zimą zamiast koncentratu pomidorowego do przyprawiania zup i do przygotowywania sosu pomidorowego. Świetnie nadaje się do wszystkich dań głównych.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
37 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do soku potrzebne będą dojrzałe pomidory, cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz pomidory pod bieżącą wodą, usuń łodygę i pokrój na kawałki, aby wygodnie było włożyć sokowirówkę. Wszystkie pomidory powinny być całe, nie pomarszczone, bez pęknięć, a tym bardziej bez zgnilizny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przepuszczamy wszystkie pomidory przez sokowirówkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki i pokrywki do zwijania soku na zimę. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut w wodzie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze spłucz Balony. Wiele gospodyń domowych używa detergentu. Ale to wciąż środek chemiczny. Zawsze używam sody oczyszczonej. Dobrze spłucz i przytrzymaj przez kilka minut nad parą. Idealnym rozwiązaniem byłoby pieczenie na słońcu lub w piekarniku. Słoiki powinny być sterylne i suche, aby później nie powstała kondensacja (aby uniknąć tworzenia się pleśni w soku).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok do rondla, ale nie po brzegi, około 2,5 jednej trzeciej wielkości pojemnika. Po ugotowaniu sok natychmiast się pieni i może uciec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sok jest często mieszany z dna dna, w przeciwnym razie może się spalić. Kiedy zacznie się gotować, stale zmniejszaj ogień, mieszaj, aż piana opadnie. Bądź ostrożny, jeśli gotujesz sok po raz pierwszy, Ustaw ogień na minimum, ponieważ nawet podczas mieszania nie możesz utrzymać piany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy piana zacznie słabnąć, dodaj granulowany cukier i sól do smaku. Niech wszystko gotuje się przez 5 minut. Piana prawie zniknie. Na 10 litrów soku idzie około 2 łyżki. cukier i około 3 łyżki.sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść balon na talerzu i wlej sok częściami, aby słoik nie pękł.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zamknij słoik z sokiem pokrywką, połóż go na macie do góry nogami i zawiń w koc. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy sok można schłodzić i traktować rodzinę i przyjaciół. Smacznego!

idealny sposób na wyciskanie soku. Nadaje się zarówno do zbioru i konserwacji na zimę, jak i do natychmiastowego spożycia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy