na początek warto wyjaśnić, że sokowirówki są różne: automatyczne, mechaniczne, elektryczne. Najprostszy jest przeznaczony do wyciskania soku z owoców cytrusowych (częściej cytryn) i wygląda jak miska w kształcie stożka ze stożkiem do góry z tacą na sok od dołu. Na tak wiele nie można gotować, a ponadto jest ograniczony w wyborze składników.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sokowirówkę:
Od pierwszego modelu sokowirówki do jej nowoczesnych odpowiedników przeszedł wiele zmian. Wcześniej Wyciskacz do soku był zwykłym garnkiem z ciężką prasą i kranem z boku. W trakcie wyciskania z niego do podstawionego naczynia wlewano sok. W postaci produktów odpadowych pozostawało prasowane ciasto, które można było wykorzystać do produkcji domowych napojów alkoholowych.
dzisiejszy jest w stanie wycisnąć sok z wszystkiego bez zbędnego wysiłku, czasu i wysiłku. Rezultatem jest najczystszy sok, bez miąższu. To, co pozostaje na końcu, można również zastosować w przepisie innych potraw / napojów.
jak najlepiej wykorzystać sokowirówkę? Robienie soku, aby od razu go wypić, nie jest dokładnie tym, czego potrzebujesz, prawda? Tak więc przepisy na sokowirówkę są szczególnie istotne w okresie zimowych zbiorów. Jeśli nie ma gdzie zbierać jabłek, gruszek, winogron, innych owoców, jagód lub warzyw (zwłaszcza słodkich, takich jak marchew, dynia, pomidory), możesz przygotować z nich sok, a następnie przekręcić go do słoików do późniejszego przechowywania.
pięć najszybszych przepisów na sokowirówkę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
świeże marchewki | 10 min | 65 | +50 |
sok z jabłek na zimę | 30 min | 97 | +71 |
sok jabłkowy na zimę przez sokowirówkę | 40 min | 54 | +63 |
sok z marchwi na zimę w domu | 40 min | 34 | +89 |
sok z gruszek na zimę z sokowirówki | 1 h | 44 | +19 |
niektóre złożone przepisy na desery lub inne potrawy wymagają użycia sokowirówki. Ponadto naturalne soki mogą być używane jako barwniki spożywcze do pieczenia wszelkiego rodzaju: marchew, szpinak, buraki dadzą bogaty pomarańczowy, zielony lub bordowy kolor.